Vijf gangen inclusief bijpassende wijnen kwamen vrijdagavond in Biddinghuizen op tafel. Niet in een restaurant, maar in campers op Camperplaats Veluwemeer. Daar genoten 26 gasten van de eerste versie van een nieuw concept voor Flevoland: culikamperen.

De restaurants zijn dicht, maar kamperen kan nog wel. Daarom bedachten de eigenaren van een restaurant op de Veluwe deze nieuwe manier van uit eten gaan. “Ik kende deze prachtig gelegen camperplaats aan het Veluwemeer”, zegt Vera Kleinrensink van restaurant Amuse in ’t Harde. “Een ideale plaats voor het culikamperen, volgens mij.” Patricia Lucassen van de camperplaats in Biddinghuizen zag het meteen helemaal zitten. “En ook onze vaste gasten reageerden enthousiast. De beschikbare plaatsen waren snel uitverkocht. Zo snel, dat we op 21 januari een tweede avond organiseren.”

Zelf je tafel dekken
Het concept is simpel. “Culikamperen is eigenlijk kamperen in je eigen camper, en daar verzorgen wij dan een vijf-gangen-diner bij”, aldus Kleinrensink. “Wij bereiden alles voor in ons restaurant, maar maken alles af in onze eigen keet hier op het terrein.” Alle gangen en de bijpassende wijnen worden aan de deur van de campers bezorgd. “Alleen het dekken van de tafels moeten de gasten zelf doen. “Ik breng van tevoren een doosje met alles wat ze nodig hebben, inclusief een uitleg.” Toch viel dat nog niet mee, zo ondervond Lucassen, die zelf aan het diner meedeed in een kleine woonboot. “Zoveel vorken, messen en lepels, dat gebruik ik zelf nooit. Daar moest ik even goed op studeren.”

Feestje
Met of zonder het juiste bestek, vrijdagavond genoten de 26 gasten in 11 campers van het 5-gangen-diner. “We proberen er een feestje van te maken”, zegt Kleinrensink. “De beleving is belangrijk. Het is een soort private dining. Lekker met uitzicht, genieten van heerlijk eten. Om het compleet te maken serveer ik er passende wijnen bij.” Van die wijnen kon ruimschoots genoten worden, want de gasten hoefden na afloop niet meer de weg op. Ze bleven gewoon lekker slapen in hun eigen camper.