Allerlei ondernemers moeten de deuren gesloten houden vanwege de lockdown. En dat in een periode waar die ondernemers het juist moeten hebben van bezoekers. Wat doen die ondernemers dan met hun tijd? Bij het Mechanisch Erfgoed Centrum (MEC) in Dronten wordt de lockdown gebruikt om diverse klussen te doen waar anders minder tijd voor is.

Eigenaar Dop Huisman werkt met een klein team aan het onderhoud en het schoonmaken van het terrein. De motoren, stoommachines, locomotieven en landbouwwerktuigen worden deze tijd onderhouden, en het museum wordt hier en daar nog wat opgeknapt. “Als we open zijn, loopt hier een man of tien rond. Voor de horeca op het terrein huren we iemand in. En zelf hebben we één medewerker. En daarvoor hebben we steun van de overheid gekregen. Voor de rest werken hier mensen van de dagbesteding en veel vrijwilligers.”

Nu het MEC dicht is, worden er klusjes gedaan. Maar dat gebeurt niet zozeer door de vrijwilligers, zegt Huisman. “Sommigen daarvan zijn al wat ouder. Ze zitten mogelijk in een risicogroep, dus die durven het minder goed aan om te komen.”[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/211227_MEC_2-1640621590.jpg]Opruimen, smeren en machines aan
Huisman doet kleine klusjes veelal zelf. Dus hij ruimt op, maakt schoon, smeert onderdelen en houdt machines om de beurt in beweging. “Er is zat te doen, dus vervelen doe ik me niet.” Maar de eigenaar van het MEC mist wel de reacties van bezoekers. “Het geld van dat entreekaartje is maar één deel van je beloning. Dat andere deel is de waardering van je bezoekers. Daar doe je het voor en dat is er nu niet.”

Voor corona trok het MEC ruim 10.000 bezoekers per jaar. Huisman verwacht dat daar weinig tot niets van over is gebleven. “We mochten tussen de twee lockdowns wel weer even open. Maar je merkt aan bezoekers dat ze voorzichtig zijn om te komen. We hebben toen maar weinig bezoekers gehad.” Hij baalt van de gedwongen sluiting, maar het lukt Huisman om dat te accepteren. “Het is hartstikke balen maar dat is het waarschijnlijk voor iedereen. Gedeelde smart is halve smart moeten we maar zeggen.”

De eigenaar van het MEC telt daarom af naar 14 januari als de lockdown in principe afloopt. “En dan hoop ik maar dat het ook zo blijft. We hebben eerder gedacht dat we ervanaf waren. En bleek toch anders te zijn.”