Als de Aldi in Emmeloord verhuist naar het Kettingplein in het centrum, wil de gemeente Noordoostpolder niet dat er zich op de oude locatie aan de Zuiderkade opnieuw een supermarkt vestigt. Volgens het huidige bestemmingsplan ‘Tussen gracht en vaarten’ zou dat wel mogen, maar burgemeester en wethouders willen daar met een zogenoemd voorbereidingsbesluit een stokje voor steken.

Op dit moment zijn in het winkelcentrum aan de Zuiderkade zowel de Lidl als de Aldi gevestigd. De gemeente vindt twee supers te veel. Uit een marktverkenning zou zijn gebleken dat er buiten het hoofdwinkelcentrum in Emmeloord, in de deelcentra maar ruimte is voor maximaal één supermarkt.

Volgens het gemeentebestuur wil de Aldi verhuizen naar Kettingplein 71 t/m 83. Door middel van het voorbereidingsbesluit kan de gemeente alvast een voorschot nemen op de toekomstige plannen voor de Zuiderkade. In het pand dat door het vertrek van de Aldi vrijkomt, zou zich wel een ander soort winkel mogen vestigen. Dat kan wel een gespecialiseerde supermarkt zijn, zoals een Poolse, Turkse, Surinaamse of een natuur-of ecologische winkel. Dit soort winkels vallen volgens de criteria van de gemeente Noordoostpolder niet onder supermarkten.