Langebaanschaatsster Femke Beuling is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. De Emmeloordse kwam bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Heerenveen op de 500 meter niet verder dan een negende plaats. Om zich te plaatsen voor de winterspelen in Beijing had Beuling bij de eerste drie moeten eindigen.

De beste twintig sprinters van Nederland kwamen dinsdagavond twee keer in actie. Het beste resultaat van de twee ritten bleef staan. Beuling ging in de eerste wedstrijd van start tegen Jutta Leerdam, één van de favorieten. De Flevolandse die een persoonlijk record heeft van 38.09 kon niet voor een verrassing zorgen. Ze finishte achter Leerdam die tweede werd (37.65) in een tijd van 38.49 seconden. Dit was de 13e tijd in het klassement van twintig sprinters.

In de tweede omloop verbeterde Beuling zich wel met een tijd van 38.13. Dit is slechts vierhonderdsten boven haar persoonlijk record. Beuling had gemengde gevoelens over haar prestatie. De tweede 500 meter voelde goed aan, maar het was niet genoeg voor plaatsing voor de Olympische Spelen.

Wie mogen er wel naar China?
De 500 meter werd gewonnen door Femke Kok in een tijd van 37.30. Ook Jutta Leerdam heeft haar ticket voor Beijing te pakken. Zij eindigde met 37.32 op de tweede plaats. Als derde finishte Michelle de Jong in een tijd van 37.53. De Jong moet nog afwachten of ze daarmee in aanmerking komt voor een derde Olympisch startbewijs op de 500 meter.