Alle burgemeesters in Flevoland vinden dat de horeca en culturele instellingen zo snel mogelijk weer open zouden moeten. De verwachting is dat vanaf zaterdag alleen de winkels weer open mogen. In een gezamenlijke verklaring laten de zes weten dat die mogelijke versoepeling van de maatregelen niet voldoende is. ”Wederom zijn de horeca en de culturele instellingen de sectoren waar de versoepelingen niet voor gelden.”

Volgens het ANP wordt vrijdagavond tijdens de persconferentie bekendgemaakt dat niet-essentiƫle winkels tot 17.00 uur open mogen zonder afspraak. Er komt wel een beperking van het aantal mensen dat naar binnen mag en er gelden hygiƫneregels en een mondkapjesplicht.

Behalve de detailhandel kunnen ook mensen met niet-medische contactberoepen zoals kappers en nagelstylisten rekenen op goed nieuws. Ook zij mogen onder voorwaarden weer aan de slag.

De burgemeesters staan in nauw contact met ondernemers en culturele instellingen. ”We begrijpen hun zorgen en frustraties. (..) Wij hebben er begrip voor dat dit mogelijk kan leiden tot protestacties aanstaande zaterdag als statement naar Den Haag. En hoewel iedereen zich aan de landelijke regels moet houden zullen wij hier passend mee omgaan.” De Flevolandse burgemeesters vragen het kabinet om voor de nabije toekomst echt perspectief te bieden.