Ruim 7 procent van de kinderen uit Flevoland groeide vorig jaar op in armoede. Dat is iets minder dan in 2019, blijkt uit cijfers van het CBS.

In de gemeente Lelystad woonden vorig jaar de meeste kinderen in een gezin dat leeft in armoede. Het gaat om 9 procent van het totaal aantal kinderen uit die gemeente. Op Urk was dat percentage het laagst in Flevoland met ruim 4 procent.

[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/61b9bca569cf6]

Gemiddeld groeit zo’n 7 procent van de Nederlandse kinderen op in een gezin dat leeft onder de lage-inkomensgrens. De provincie Zuid-Holland heeft het hoogste percentage kinderen dat leeft in armoede met bijna 8,5 procent.

Van alle gemeenten telt Rotterdam relatief de meeste kinderen die opgroeien in een arm gezin. Ook in Amsterdam en Zuid-Limburgse gemeenten als Heerlen en Kerkrade is dit aandeel aanzienlijker hoger dan gemiddeld.

[localfocus:https://localfocuswidgets.net/61b9bccf8f461]

[info]Het CBS brengt armoede in kaart door het gebruik van een lage-inkomensgrens. Het bedrag lag vorig jaar op netto 1.100 euro per maand voor een alleenstaande. Voor een paar met twee minderjarige kinderen gaat het om 2.110 euro, voor een eenoudergezin met twee minderjarige kinderen is dat 1.680 euro.[/info]

Onderzoek: kinderen vaker ongezond en met overgewicht
Het CBS heeft ook onderzocht dat kinderen uit een gezin met een laag inkomen zich dubbel zo vaak ongezond voelen. Daarnaast hebben zij twee keer zo vaak last van overgewicht vergeleken met kinderen uit ‘rijkere’ gezinnen. Het statistiekbureau meldt verder dat relatief veel kinderen die het risico lopen om in armoede op te groeien uit een eenoudergezin komen. Ook kinderen uit een huishouden met een migratieachtergrond lopen meer risico op armoede.