Wie nog laatste inkopen wilde doen of het haar wilde laten knippen kon zaterdag nog terecht in de winkelcentra. Vooral kappers maakten overuren om de vaste klanten te voorzien van een kerstkapsel. Dat bleek zaterdagochtend ook in Emmeloord, waar sommige kapsalons proactief klanten benaderden die voor komende week een afspraak hadden staan.

Door de dreigende lockdown voor alle niet-essentiële winkels gingen ondernemers er vanuit dat zaterdag de laatste dag was dat er omzet gedraaid kon worden. De harde lockdown was een dringend advies van het Outbreak Management Team, dat zich zorgen maakt over de besmettelijke Omikron-variant.

Volgens Martin Ort van de Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere zou sluiting van niet-essentiële winkels de nekslag kunnen betekenen voor sommige ondernemers, omdat winkeliers met een grote voorraad blijven zitten. Veel kleinere winkeliers lieten hun vaste klanten zaterdag weten dat er een bezorgservice opgetuigd gaat worden, zodat goederen alsnog besteld kunnen worden.

[quote:Mark Rutte, demissionair premier:”Nederland gaat op slot”]

Bevestiging tijdens persconferentie
Demissionair premier Rutte, demissionair minister De Jonge en directeur Van Dissel van het RIVM gaven zaterdag om 19.00 uur een persconferentie over de nieuwe maatregelen om de verspreiding van de Omikron-variant tegen te gaan. Naast niet-essentiële winkels moeten ook scholen, bioscopen, sportscholen, pretparken, dierentuinen en musea de deuren tot en met 14 januari sluiten.

Rutte liet weten dat er maximaal 2 personen (boven de 13 jaar) thuis op bezoek mogen komen. Met de kerstdagen wordt dat aantal uitgebreid naar 4 personen. Alle sportcompetities worden stilgelegd. “Nederland gaat op slot“, aldus de demissionair premier.