Wie nog laatste inkopen wilde doen of het haar wilde laten knippen kon zaterdag nog terecht in de winkelcentra. Vooral kappers maakten overuren om de vaste klanten te voorzien van een kerstkapsel. Dat bleek zaterdagochtend ook in Emmeloord, waar sommige kapsalons proactief klanten benaderden die voor komende week een afspraak hadden staan.

Door de dreigende lockdown voor alle niet-essentiƫle winkels gingen ondernemers er vanuit dat zaterdag de laatste dag was dat er omzet gedraaid kon worden. De dreigende harde lockdown is een dringend advies van het Outbreak Management Team, dat zich zorgen maakt over de besmettelijke Omikron-variant. Demissionair premier Rutte en minister De Jonge geven zaterdag om 19.00 uur een persconferentie over de nieuwe maatregelen. Ook scholen, bioscopen, sportscholen en musea zouden de deuren tot 14 januari moeten sluiten.

Volgens Martin Ort van de Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere zou sluiting van niet-essentiƫle winkels de nekslag kunnen betekenen voor sommige ondernemers, omdat winkeliers met een grote voorraad blijven zitten. Veel kleinere winkeliers lieten hun vaste klanten vandaag weten dat er een bezorgservice opgetuigd gaat worden, zodat goederen alsnog besteld kunnen worden.

Winkelbranchevereniging INretail wijst erop dat winkels geen duidelijke besmettingsbron zijn geweest tijdens de coronacrisis. De Raad Nederlandse Detailhandel hoopt dat ‘click and collect’ mogelijk wordt, waarbij vooraf bestelde producten in de winkels opgehaald kunnen worden.