De Flevolandse woningcorporaties hebben de afgelopen jaren veel gedaan om huurhuizen beter te isoleren. Daardoor is het gelukt om voor het einde van dit jaar over de hele Flevolandse woningvoorraad een energielabel B te realiseren.

Vloeren, gevels en daken werden geïsoleerd, oude huurwoningen werden gesloopt en er kwamen nieuwe, gasloze huurhuizen voor terug. Daarnaast werden er tientallen zonnepanelen geplaatst, groene daken aangelegd en enkel glas werd vervangen.

Een belofte aan de koepel van woningcorporaties Aedes is daarmee ingelost. Eigenlijk is Flevoland al een stuk verder, want meer dan de helft van de Flevolandse sociale huurwoningen heeft inmiddels energielabel A.

[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/61c07c8fe7c2f]

Niet in alle Nederlandse gemeenten lukt het woningcorporaties om hun huurders in goed geïsoleerde woningen te laten wonen. Zo bleek onlangs na onderzoek van Investico, Trouw en EenVandaag dat meer dan 90.000 woningen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag slecht geïsoleerd zijn. Dit betekent dat deze woningen een energielabel D of lager hebben.
[Image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/211220_energielabels_01-1639564208.jpg]

Flevoland had al voorsprong
Woningcorporaties in Flevoland stonden voor een iets gemakkelijkere opgave: de woningen in onze provincie zijn relatief nieuw in vergelijking met andere steden, waar nog veel vooroorlogse woningen staan.

Dat bevestigt ook Ymere, een woningcorporatie die woningen heeft in zowel Almere als Amsterdam: “Het verduurzamen van een rijtjeswoning uit de jaren tachtig is aanzienlijk eenvoudiger en stukken minder kostbaar dan een honderd jaar oude woning in een historische arbeiderswijk die valt onder een beschermd stadsgezicht.”
Dit blijkt ook wel uit cijfers van Ymere: in Almere heeft 80 procent van de woningen van deze corporatie een energielabel A of B. In de hoofdstad is dat slechts 40 procent.

[Image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/211220_energielabels_03-1639564245.jpg]

Mercatus stond voor grootste uitdaging
In Noordoostpolder staan veel oudere sociale huurwoningen. Ondanks de hogere leeftijd van deze woningen is het volgens woningcorporatie Mercatus toch gelukt om de huizen goed te isoleren. “We hebben heel veel woningen uit de jaren vijftig die eigenlijk niet geïsoleerd zijn. In dat opzicht hebben we veel al moeten doen aan die oudere woningen.”

Hierdoor heeft Mercatus intussen een gemiddeld een energielabel B behaald. De woningcorporatie werkt nu toe naar een gemiddeld energielabel A in 2025. Vanaf daar kan de stap gemaakt worden naar gasloos wonen. Dat zou in 2050 geregeld moeten zijn.