De gemeenten Lelystad en Dronten sturen tijdens de jaarwisseling extra handhavers de straat op, in de rest van de Flevolandse gemeenten wordt tijdens oud en nieuw niet opgeschaald. Er wordt alleen opgetreden bij ongeregeldheden. Dat blijkt uit een rondvraag van Omroep Flevoland over extra handhaving op het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen.

De Nederlandse Politiebond verwacht veel onrust tijdens oudjaarsavond, mede dankzij het zachtere weer waarbij meer mensen naar buiten gaan dan wanneer het regent. Landelijk controleert de politie tijdens de jaarwisseling vooral op excessen. “Daar waar het uit de hand loopt. Dan moet je echt denken aan ruzie en overlast”, zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, tegen de NOS. 2021 was een jaar waarin er veel geweldsincidenten tegen de politie waren.

Lelystad
Lelystad heeft extern extra handhavers ingehuurd. Volgens een woordvoerder van gemeente zijn de boa’s al op pad. “We willen daarmee laten zien aan de inwoners van Lelystad dat ze er echt zijn. Ook hebben we een online meldpunt voor vuurwerkoverlast en hebben we preventief alle vuilnisbakken afgesloten.” De digitale meldingen worden gebruikt door de politie en gemeente om extra te handhaven op het afsteken van illegaal vuurwerk. “We zijn goed voorbereid, maar hebben natuurlijk geen glazen bol.”

Dronten
In Dronten worden zowel buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) als extra handhavers ingezet. “We zetten alles in wat we hebben”, zegt een woordvoerder van de gemeente Dronten. “Zoals elk jaar wordt gekeken waar we op gaan letten. Dus leggen we bijvoorbeeld prioriteit bij het naleven van de coronamaatregelen óf het vuurwerkverbod. Daar zijn we op dit moment heel druk mee.” De gemeente verwacht niet gelijk excessen. “We gaan er gewoon vanuit dat de mensen het gezellig houden met elkaar en naar de landelijke oproep luisteren.”

Almere en Zeewolde
Ook in Almere controleren handhavers op het vuurwerkverbod. “De boa’s zullen mobiel aanwezig zijn in de wijken, zodat zij snel ter plaatste kunnen gaan waar dat nodig is. Indien er sprake is van overlast door zwaar vuurwerk, zal er gezamenlijk met de politie worden opgetreden.” De handhavers in Zeewolde treden alleen op bij excessen.

Urk en Noordoostpolder
Op Urk is volgens een gemeentewoordvoerder op voorhand geen reden om in het dorp tijdens oud en nieuw een veiligheidsrisicogebied aan te wijzen. In november gebeurde dat in twee weekenden wel. “De jaarwisseling verloopt normaal gesproken relatief rustig op Urk”, zegt de woordvoerder. “Met alle betrokken partners zoals politie en brandweer zijn afspraken gemaakt over eventueel optreden tijdens de jaarwisseling, mocht dat nodig blijken. Een voorbeeld van dergelijke afspraken is het preventief weghalen van brandgevaarlijke materialen in aanloop naar de jaarwisseling.”

In de gemeente Noordoostpolder wordt tijdens nieuwjaarsnacht wel gecontroleerd, maar de gemeente geeft aan geen extra boa’s in te zetten.