Statenlid Cornelis van den Berg van de fractie GO heeft felle kritiek op de bestuurscultuur in het provinciehuis. Hij doet daarom al lange tijd niet meer mee met de vergaderingen. Toch ontvangt hij iedere maand de vergoeding voor het Statenlidmaatschap, namelijk 1270 euro bruto. Ieder Statenlid heeft daar recht op, ongeacht zijn of haar aanwezigheid.

In zijn eentje
Van den Berg begon, na de verkiezingen van Provinciale Staten in 2019, als lid van de fractie van Forum voor Democratie. Datzelfde jaar nog verliet hij die partij, en ging hij in zijn eentje verder onder de naam Groep Otten (GO). Maar de bijdrage die hij aan de Flevolandse politiek levert is beperkt, want het Statenlid is steeds minder vaak aanwezig bij vergaderingen.

Na april afwezig
Het afgelopen jaar was de Almeerder nog wel bij de Statenvergaderingen van januari, februari, maart en april. Maar de rest van het jaar was hij afwezig. Omroep Flevoland vroeg hem naar de reden van zijn afwezigheid. Hierop heeft hij een schriftelijke verklaring doen uitgaan waaruit blijkt dat hij zwaar teleurgesteld is in de provinciale politiek en de bestuurscultuur.

‘Democratie is schijn’
Volgens de fractievoorzitter van GO gebeurt vrijwel altijd wat de zes coalitiepartijen willen. Van den Berg noemt democratie schijn, en politiek ziet hij als theater. Hij heeft daarom een periode van bezinning ingelast. Ondanks de teleurstellingen en frustraties zal het Statenlid vanaf januari toch weer regelmatig vergaderingen gaan bijwonen, zo laat hij tot slot weten.

Lees hieronder de volledige verklaring van Cornelis van den Berg.