De feestdagen zijn weer voorbij, de kerstboom kan weer de deur uit. Waar vroeger alle bomen op een grote stapel verbrand werden, pakt de gemeente Dronten het anders aan: de bomen worden versnipperd. Dat gebeurt daar waar de bomen zijn: bij mensen thuis.

Dick van de Graaf van de gemeente was er woensdag de hele dag druk mee in Biddinghuizen en Swifterbant: “Kinderen verzamelen de bomen en dan bellen mensen ons op als er minimaal 25 zijn. Die versnipperen we dan ter plaatse.” Het belangrijkste voordeel: op deze manier worden de bomen netjes afgevoerd en niet ergens gedumpt. Bovendien worden van de snippers bospaden gemaakt: “Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

In Swifterbant hebben kinderen in nieuwbouwwijk De Bloemenzoom op één plaats bijna 80 bomen verzameld. En dat deden ze niet voor niets: “Wij krijgen 50 cent per boom van de gemeente, dus dat is hartstikke leuk”, vertellen ze. Wat ze met het geld gaan doen, weten ze nog niet.

“Ja, de reacties van de mensen zijn heel leuk”, vertelt Van de Graaf. “Ik vind het echt een feest om ieder jaar te mogen doen.”

Urk en Zeewolde
Zoals elk jaar kon woensdag ook de kerstboom ingeleverd worden op Urk in ruil voor een gratis kaartje voor het zwembad. In Zeewolde haalt HVC op 10 en 11 januari kerstbomen op.

Almere
Op zaterdag 8 januari 2022 is de jaarlijkse kerstboominzameling. Dan zamelt de gemeente kerstbomen in op verschillende locaties in de stad, bijvoorbeeld bij scholen, supermarkten en winkelcentra. Voor elke ingeleverde boom krijg je 50 eurocent.