Vattenfall gaat niet helemaal mee met de toegestane stijging in de kosten voor stadswarmte. Dat laat de leverancier van de warmte in Almere en Lelystad weten. Volgend jaar mogen de kosten maximaal 67 procent stijgen, Vattenfall verwacht op ongeveer de helft daarvan te gaan zitten. De precieze tarieven worden begin januari bekendgemaakt. Klanten krijgen daar een brief over.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt elk jaar de maximale tarieven voor stadswarmte, op basis van de gasprijs. Omdat die momenteel historisch hoog ligt, gaan de kosten van de stadswarmte ook flink stijgen.

De ACM heeft bij het vaststellen van de nieuwe tarieven warmtebedrijven opgeroepen om niet helemaal mee te gaan met de maximale verhoging, om te voorkomen dat consumenten in de financiƫle problemen komen. Wat de ACM betreft verhogen de bedrijven hun tarieven niet meer dan nodig is om de gestegen kosten te dekken.

De waakhond wil ook van de bedrijven weten hoe zij hun nieuwe tarieven hebben berekend en verder onderzoek doen als er aanwijzingen zijn dat zij hun machtspositie hebben misbruikt. Wie warmte via een warmtenet krijgt, kan namelijk niet overstappen naar een concurrent.

‘Forse tariefstijging onwenselijk’
De VVD Almere vindt de tariefstijging die Vattenfall doorvoert voor stadswarmte onwenselijk en heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Zij willen weten of Almere het wel eerlijk vindt dat inwoners van de stad plotseling veel meer moeten gaan betalen ook al kunnen ze niet overtappen op een andere gasleverancier. Het laat volgens de partij ‘wederom zien dat een monopolie op de warmtevoorziening van Almeerse huishoudens onwenselijk is’.