De noodopvang voor leerlingen van basisscholen in de provincie lijkt zonder al te veel problemen te verlopen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland. Het was op de eerste werkdag van de lockdown vooral erg rustig in de klassen.

Vanaf 20 december zijn scholen in heel Nederland gesloten en wordt er geen les gegeven. Voor sommige kinderen is noodopvang beschikbaar. Om te voorkomen dat het alsnog druk wordt op school, zijn regels opgesteld. Pas als één van de ouders een cruciaal beroep heeft, mag een kind naar school. Daar wordt goed op gelet, maar streng handhaven lijkt niet nodig.

Meedenken
Op basisschool de Triangel in Lelystad waren maandag in totaal elf kinderen aanwezig. “Ouders denken goed mee. Ze brengen hun kinderen alleen als het écht nodig is. Alleen een ochtendje bijvoorbeeld”, vertelt directeur Joop Aalbers, die het belang van de veiligheid benadrukt: “Hoe minder zielen, hoe meer vreugd”.

Ook Stichting Aves, waar basisscholen in Noordoostpolder onder vallen, merkt dat ouders meedenken. “We volgen landelijke richtlijnen. Maar streng controleren voor de noodopvang is niet nodig, er wordt terughoudend mee omgegaan door de ouders”, zegt voorzitter van het college van bestuur Kristiaan Strijker. “Het is rustiger dan de vorige keer”

In Almere zijn er ook geen problemen met de noodopvang bekend. Een woordvoerder van de Almeerse Scholen Groep geeft aan dat daar de scholen het prima aankunnen. Ook qua personeelsbezetting lijkt alles goed te gaan.

Bij GO! Kinderopvang, met locaties in Almere, Lelystad en Zeewolde, wordt op dit moment minder gebruik gemaakt van de noodopvang dan bij voorgaande lockdowns. “Ouders zijn er meer aan gewend en hebben waarschijnlijk voor deze laatste weken van het jaar andere oplossingen gevonden”, zo laat een woordvoerder weten.

Januari
Of scholen weer open mogen na de kerstvakantie is nog niet bekend. Bij onder meer Stichting Aves en de Almeerse Scholen Groep denken leraren en directeuren nu al na over verschillende scenario’s in januari. Zodat er zowel online als fysiek verder gegaan kan worden met de lessen.

“De vorige keer werd het steeds drukker. Hoe langer de sluiting duurde, hoe drukker het werd,” zegt Aalbers. “Dat is nu niet de bedoeling. We zeggen: Probeer het thuis zelf te verzorgen. Mocht het echt niet lukken, dan helpen we”.