Een onafhankelijke, externe partij gaat de oorzaak van de stroomstoring in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk van vorige week donderdag onderzoeken. Vanwege die storing werden ook alle afspraken in het ziekenhuis in Lelystad en de poliklinieken in Dronten en Zeewolde voor donderdag en vrijdagochtend afgezegd. De computersystemen werkten namelijk niet.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis wordt bij het onderzoek ook gekeken naar de gevolgen van de storing en hoe het personeel op de situatie reageerde.

Daarbij wordt onder meer ook gekeken naar de werking van de noodaggregaten, die op diesel draaien. Die sloegen weliswaar direct aan toen de stroom uitviel, maar door ingeschakelde beveiliging in het systeem kon de opgewekte stroom niet aan het ziekenhuis worden geleverd. Daarvoor moest externe hulp worden ingeschakeld.

Omdat belangrijke apparaten in bijvoorbeeld operatiekamers als tweede back-up zijn aangesloten op accusystemen, konden lopende operaties wel worden afgerond. Ontruiming van het gebouw was uiteindelijk niet nodig, maar uit voorzorg is wel een aantal patiƫnten naar andere ziekenhuizen gebracht.

Het ziekenhuis verwacht dat het weken tot maanden kan duren voordat het onderzoek is afgerond. Wie het gaat uitvoeren, is nog onbekend.