Freek Appel, de fractievoorzitter van 50Plus in het Waterschap Zuiderzeeland is door het hoofdbestuur tijdelijk geschorst. Volgens Appel komt dit omdat hij misstanden tijdens een lijsttrekkersverkiezing aan de kaak stelde, en zich daartegen uitsprak toen er niks mee gedaan werd. Het is een nieuwe ontwikkeling in een reeks problemen binnen de partij.

Die begonnen eerder dit jaar tussen twee Provinciale Statenleden. Paul van der Starre en Marc van Rooij wilden beide lijsttrekker worden voor de gemeenteraadsverkiezingen in Almere. Daarvoor werd een interne lijsttrekkerverkiezing georganiseerd. Om beide leden evenveel kans te geven, werden er afspraken gemaakt over hoe er campagne gevoerd mocht worden. Maar volgens Van der Starre hield Van Rooij zich daar niet aan.

Open brief
Er ontstond een vertrouwensbreuk. Meerdere leden wilden dat Van Rooij geroyeerd zou worden. Uiteindelijk besloot Paul van der Starre 50PLUS te verlaten, omdat de partij weigerde te onderzoeken of de verkiezing eerlijk verlopen was. Freek Appel sprak zich onder meer in een open brief uit tegen de hele situatie. Hij noemde het een Griekse tragedie, waarbij Marc van Rooij ‘de verrader’ was die Van der Starre een mes in de rug stak. Van Rooij zei op zijn beurt zich van geen kwaad bewust te zijn en dat hij met open vizier heeft gehandeld: “Als gekozen statenlid en lijsttrekker 50PLUS Almere heb ik het vertrouwen van de kiezer en het merendeel van de leden van 50PLUS.”

Volgens Appel was die brief voor het hoofdbestuur van de partij de druppel die de emmer deed overlopen, en is hij daarom geschorst. Het hoofdbestuur laat weten niet op de zaak in te willen gaan: het is een interne aangelegenheid en daarom wordt het ook zo behandeld.

Geen gevolgen
In de praktijk heeft de schorsing geen gevolgen voor zijn werkzaamheden in het Waterschap, laat Appel weten. “Het is als bij een hockeywedstrijd, dat je even op de strafbank wordt gezet.” Hoe lang de schorsing zal duren is ook niet bekend. Appel is bezig de schorsing aan te vechten.