Flevolandse restaurants zetten door de lockdown vol in op het afhalen en bezorgen van kerstmenu’s. “Het was een klap die we zagen aankomen, nu zijn we open om onze klanten toch een fijne kerst te bezorgen”, vertelt Sara Contant, bedrijfsleider van Steak van de Keizer in Lelystad.

Van de restaurants werd al de nodige flexibiliteit verwacht, omdat eind november al een streep ging door het avondkerstdiner. Toen werd besloten dat horeca al om vijf uur de deuren moest sluiten. Daarop werd door veel eigenaren besloten om in te zetten op de kerstlunch. “Nu dat niet door kan gaan, zetten we in op afhaal. En we merken dat de klanten ons steunen en afhalen. Fijn om te merken”, zegt Contant.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/211221_Restaurants_Afhalen_21_-1640023616.jpg]‘Frustrerend’
Ook bij Aziatisch restaurant Treasure in Almere waren ze bezig om de kerstversiering voor komend weekend op te hangen, en zijn er inkopen gedaan. “Het is daarom frustrerend, het besluit van het kabinet komt vrij laat”, doelt manager Tommie Meinders op de afgekondigde lockdown dit weekend.

Toch ziet hij tevreden dat hij al veel bestellingen heeft ontvangen voor de kerst. “Maar ik hoor restaurants in de omgeving die dicht gaan, omdat het voor hen bijna niet haalbaar is om omzet te draaien. Met kerst zijn ze misschien nog wel open voor afhalen en bezorgen, maar daarna niet meer.”

Bij restaurant Tang Dynastie in Almere zitten ze momenteel ook opgescheept met de voorraad. “Maar we moeten flexibel zijn in deze tijd. Gelukkig komen de eerste bestellingen voor het kerstweekend binnen, al het is niet massaal. Maar iedere euro is welkom”, aldus eigenaresse Yuk-ha Tang. [image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/211221_Restaurants_Afhalen_18_-1640023705.jpg]Druk op horecapersoneel
Twan Hakvoort van restaurant ’t Voorhuys in Emmeloord heeft besloten tijdens kerst helemaal dicht te blijven, en geen bezorg- en afhaalmaaltijden te verzorgen. “In september zag ik bui al hangen dat er tijdens deze periode maatregelen zouden zijn”, vertelt eigenaar Hakvoort. “Toen heb ik al besloten dat we met kerst dichtgingen.”

Volgens hem lag er de afgelopen tijd veel druk op het horecapersoneel. “We kunnen met kerst wel openblijven en dan bezorgen, maar het draait ook om het gezond houden van de medewerkers. Daarnaast is het een stuk minder leuk om maaltijden in de auto weg te brengen en eten in bakjes te doen.”