De omikronvariant van het coronavirus zorgt ervoor dat de Flevolandse coronacijfers door het dak gaan. Er werden de afgelopen zeven dagen voor het eerst in de coronapandemie meer dan vierduizend positieve testen in Flevoland afgenomen. Drie Flevolandse gemeenten en de provincie in het geheel zagen een absoluut weekrecord aan besmettingen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. De afgelopen zeven dagen kregen 4.345 Flevolanders de testuitslag positief terug. Dat zijn er 43 procent meer dan in de week ervoor. De stijging in Flevoland is wel minder groot dan het landelijk gemiddelde.

Het grote aantal besmettingen resulteert voorlopig niet in meer ziekenhuisopnames. 31 Flevolanders moesten de afgelopen zeven dagen opgenomen worden in het ziekenhuis door een ernstig verloop van COVID-19. Dat zijn er zes minder dan een week geleden. Er zijn de afgelopen week minstens twee Flevolanders aan de gevolgen van het coronavirus overleden, drie minder dan vorige week.

Weekrecords voor Almere, Dronten en Lelystad
In alle gemeenten stegen de besmettingscijfers. In Almere steeg het aantal bevestigde coronabesmettingen in de afgelopen zeven dagen van 1.806 naar 2.559. Het zijn daarmee de meeste besmettingen in één week tijd, sinds het begin van de pandemie. Het vorige weekrecord werd vorige week behaald. De extreme toename in besmettingen door de omikronvariant was vorige week in Almere als eerste in de provincie te zien. Deze week volgen Lelystad en Dronten met nieuwe weekrecords.

In Lelystad kregen 814 inwoners de afgelopen zeven dagen de GGD-test positief terug. De week daarvoor waren dat er 537. Het vorige weekrecord van 716 positieve testen, dat eind november 2021 werd gehaald, is daarmee ruim verbroken. In Dronten werden 352 mensen positief getest op corona, tegenover 243 in de week daarvoor. Tot nu toe werden in Dronten begin december 2021 de meeste inwoners positief getest: 315.

In Noordoostpolder steeg het aantal nieuwe besmettingen van 258 naar 339. In Zeewolde werden de afgelopen zeven dagen 191 mensen positief getest op corona. De week daarvoor ging het om 141 nieuwe besmettingen. Op Urk kregen 90 mensen een positieve testuitslag, ten opzichte van 57 in de week daarvoor. Voor deze drie gemeenten geldt dat het de meeste weekbesmettingen zijn in ruim een maand tijd, maar de weekrecords voor deze gemeenten zijn nog niet bereikt.

Door de 4.345 positieve testen van de afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 78.852 Flevolanders officieel besmet geraakt.

Meer herinfecties door omikron
De testen hebben landelijk in de afgelopen zeven dagen 201.536 nieuwe besmettingen aan het licht gebracht. Dat is een stijging van 77 procent ten opzichte van de 113.554 van de week daarvoor. Het RIVM zegt hierover: “Nog niet eerder zagen we zulke grote aantallen gemelde besmettingen in een week tijd. Het virus verspreidt zich bij contact tussen mensen. Van de omikronvariant is bekend dat deze zich sneller verspreidt dan de eerdere varianten. De hoogste aantallen meldingen per 100.000 inwoners waren afgelopen week te zien bij de 18- tot en met 29-jarigen. Het aantal besmettingen was absoluut, maar ook per 100.000 inwoners het hoogst voor de leeftijdsgroep 18-24 jaar.” Ook signaleerde het RIVM een flinke toename in het aantal herinfecties. De omikronvariant maakt het makkelijker om opnieuw besmet te raken met het coronavirus.

31 ziekenhuisopnames in een week
De afgelopen week zijn er volgens stichting NICE 31 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van corona. Het ging de afgelopen week om achttien Almeerders, zeven Lelystedelingen, drie inwoners uit Urk en uit de overige gemeenten elk één opname. Een week eerder waren er nog 37 Flevolanders die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis werden opgenomen.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in de afgelopen week landelijk 730 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen, minder dan de 875 coronapatiënten van een week eerder. Ook het aantal patiënten dat doorstroomde naar de IC nam landelijk af: het waren er in de afgelopen zeven dagen 143, tegenover 171 in de week daarvoor.

Twee nieuwe sterfgevallen in Flevoland
De afgelopen week zijn er twee Flevolanders overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om twee inwoners van Lelystad. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de pandemie komt daarmee op ten minste 311. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 122, gevolgd door Lelystad met 82, in Noordoostpolder 34, in Dronten 32, op Urk 24 en in Zeewolde 17. In de week ervoor werden vijf Flevolandse coronadoden gemeld.

Landelijk zijn er de afgelopen week 116 mensen aan corona overleden. In de week daarvoor waren dat er 189. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achterlopen. Daarnaast ligt het werkelijke aantal sterfgetallen hoger. Er is namelijk geen meldplicht om coronasterfgevallen door te geven aan het RIVM.

Meer getest en opnieuw was een hoger percentage besmet
In Flevoland zijn volgens de meest recente gegevens tussen vorige week maandag en afgelopen zondag gemiddeld 1.794 mensen per dag getest door de GGD. Daarvan testte 35,4 procent positief op corona. In de zeven dagen daarvoor werden er in Flevoland gemiddeld 1.210 mensen per dag getest. Daarvan was 32,9 procent besmet.

Van 589.564 GGD-testen die deze week in heel Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 34,2 procent positief, tegenover 30,8 procent in de week ervoor.

[info]Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.[/info]