Het aantal bevestigde coronabesmettingen is de afgelopen week in Flevoland opnieuw afgenomen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. De afgelopen zeven dagen kregen 2.282 Flevolanders de testuitslag positief terug. Ook het aantal ziekenhuisopnames daalde. Er overleden de afgelopen week minstens vijf Flevolanders aan de gevolgen van het coronavirus.

In Almere ging het aantal bevestigde coronabesmettingen in de afgelopen zeven dagen van 1.256 naar 1.183. Dronten zag als enige Flevolandse gemeente een stijging in het aantal nieuwe besmettingen: er werden 278 mensen positief getest op corona, tegenover 250 in de week daarvoor. In Lelystad daalde het aantal nieuwe besmettingen. 433 inwoners kregen de afgelopen zeven dagen de GGD-test positief terug. De week daarvoor waren dat er 565.

In Noordoostpolder daalde het aantal nieuwe besmettingen van 295 naar 219. Op Urk kregen 35 mensen een positieve testuitslag, ten opzichte van 47 in de week daarvoor. In Zeewolde werden de afgelopen dagen 134 mensen positief getest op corona. De week daarvoor ging het om 151 nieuwe besmettingen. Door de 2.282 positieve testen van de afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 71.465 Flevolanders officieel besmet geraakt.

De testen hebben landelijk in de afgelopen zeven dagen 84.398 nieuwe besmettingen aan het licht gebracht. Dat is een daling ten opzichte van de 94.864 van de week daarvoor. De omikronvariant van het coronavirus is inmiddels dominant in Nederland. Dat betekent dat het bij meer dan de helft van alle vastgestelde besmettingen om die virusversie gaat. De deltavariant is verdrongen naar de tweede plaats. Het RIVM verwacht dat de snelle verspreiding van de omikronvariant “de komende tijd tot extra besmettingen zal leiden, waardoor ook het aantal ziekenhuisopnames weer zal toenemen”.

33 ziekenhuisopnames in een week
De afgelopen week zijn er volgens stichting NICE 33 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van corona. Het ging de afgelopen week om vijftien Almeerders, dertien inwoners van Lelystad, twee mensen uit zowel Noordoostpolder als Zeewolde en een inwoner van Dronten. Een week eerder waren er nog 36 Flevolanders die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis werden opgenomen.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in de afgelopen week landelijk 1.063 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen, een kwart minder dan de 1.430 coronapatiënten van een week eerder. Ook het aantal patiënten dat doorstroomde naar de IC nam landelijk met een kwart af: het waren er in de afgelopen zeven dagen 191, tegenover 256 in de week daarvoor.

Vijf nieuwe sterfgevallen in Flevoland
De afgelopen week zijn er vijf Flevolanders overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om twee Almeerders, twee Lelystedelingen en een inwoner van Dronten. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de pandemie komt daarmee op ten minste 304. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 121, gevolgd door Lelystad met 78, in Noordoostpolder 32, in Dronten 32, op Urk 24 en in Zeewolde 17. In de week ervoor werden vier Flevolandse coronadoden gemeld.

Landelijk zijn er de afgelopen week 272 mensen aan corona overleden. In de week daarvoor waren dat er 322. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achterlopen. Daarnaast ligt het werkelijke aantal sterfgetallen hoger. Er is namelijk geen meldplicht om coronasterfgevallen door te geven aan het RIVM.

Minder getest, iets hoger percentage besmet
In Flevoland zijn volgens de meest recente gegevens tussen vorige week maandag en afgelopen zondag gemiddeld 1.199 mensen per dag getest door de GGD. Het gaat om testen waarvan de uitslag al bekend is. Daarvan was 25,9 procent positief op corona. In de zeven dagen daarvoor werden er in Flevoland gemiddeld 1.455 mensen per dag getest. Daarvan was 23,8 procent besmet.

Van de 346.667 GGD-testen die deze week in heel Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 23,4 procent positief, tegenover 23,9 procent in de week ervoor.

[info]Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.[/info]