Voor het eerst in ruim een maand tijd is het aantal bevestigde wekelijkse coronabesmettingen in Flevoland gestegen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. De afgelopen zeven dagen kregen 3.042 Flevolanders de testuitslag positief terug. En dat is 33 procent meer dan in de week ervoor.

Er overleden de afgelopen week minstens vijf Flevolanders aan de gevolgen van het coronavirus. 37 Flevolanders moesten opgenomen worden in het ziekenhuis door een ernstig verloop van COVID-19. Ook dat aantal lijkt in een stijgende lijn te zitten.

Weekrecord voor Almere
In alle gemeenten, op Dronten na, stegen de besmettingscijfers. In Almere steeg het aantal bevestigde coronabesmettingen in de afgelopen zeven dagen van 1.183 naar 1.806. Het zijn daarmee de meeste besmettingen in één week tijd, sinds het begin van de pandemie. Het vorige weekrecord werd eind november 2021 behaald, met toen 1.702 positieve testen in zeven dagen tijd. De opmars van de omikronvariant lijkt daardoor het eerst zichtbaar in Almere, in navolging van andere steden zoals Amsterdam.

In Lelystad kregen 537 inwoners de afgelopen zeven dagen de GGD-test positief terug. De week daarvoor waren dat er 433. In Noordoostpolder steeg het aantal nieuwe besmettingen van 219 naar 258. In Zeewolde werden de afgelopen zeven dagen 141 mensen positief getest op corona. De week daarvoor ging het om 134 nieuwe besmettingen. Op Urk kregen 57 mensen een positieve testuitslag, ten opzichte van 35 in de week daarvoor.

In Dronten werden 243 mensen positief getest op corona, tegenover 278 in de week daarvoor. Door de 3.042 positieve testen van de afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 74.507 Flevolanders officieel besmet geraakt.

De testen hebben landelijk in de afgelopen zeven dagen 113.554 nieuwe besmettingen aan het licht gebracht. Dat is een stijging van 35 procent ten opzichte van de 84.398 van de week daarvoor. Het RIVM waarschuwt: “Sinds eind december veroorzaakt de omikronvariant de meeste coronabesmettingen in Nederland. Deze virusvariant verspreidt zich aanzienlijk sneller dan de deltavariant. Het meest recente reproductiegetal van 20 december, gebaseerd op het aantal positieve coronatesten, lag voor het eerst sinds half november 2021 weer volledig boven de 1. De komende tijd zal, met een snel oplopend aantal besmettingen door omikron, het aantal ziekenhuisopnames weer toe kunnen nemen. Ook als de omikronvariant bij een kleiner deel van de besmette mensen voor ernstige ziekte zorgt.”

37 ziekenhuisopnames in een week
De afgelopen week zijn er volgens stichting NICE 37 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van corona. Het ging de afgelopen week om twintig Almeerders, twaalf Lelystedelingen, twee inwoners van Dronten en uit Noordoostpolder, Urk en Zeewolde elk één. Een week eerder waren er nog 33 Flevolanders die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis werden opgenomen.

[info] Met in twee weken tijd 22 nieuwe ziekenhuisopnames door COVID-19 staat Lelystad in de landelijke top vijf van gemeenten met nieuwe ziekenhuisopnames, afgezet per 100.000 inwoners. Alleen de gemeentes Voerendaal, Goes, Stein en Schiedam hadden relatief meer opnames in de afgelopen veertien dagen. De ziekenhuisopnames per gemeente zijn omgerekend naar een populatie van 100.000 inwoners om een vergelijking tussen gemeentes mogelijk te maken. [/info]

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in de afgelopen week landelijk 817 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen, veertien procent minder dan de 941 coronapatiënten van een week eerder. Ook het aantal patiënten dat doorstroomde naar de IC nam landelijk af: het waren er in de afgelopen zeven dagen 164, tegenover 196 in de week daarvoor.

Vijf nieuwe sterfgevallen in Flevoland
De afgelopen week zijn er vijf Flevolanders overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om twee inwoners van Lelystad, twee uit Noordoostpolder en één Almeerder. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de pandemie komt daarmee op ten minste 309. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 122, gevolgd door Lelystad met 80, in Noordoostpolder 34, in Dronten 32, op Urk 24 en in Zeewolde 17. In de week ervoor werden ook vijf Flevolandse coronadoden gemeld.

Landelijk zijn er de afgelopen week 189 mensen aan corona overleden. In de week daarvoor waren dat er 272. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achterlopen. Daarnaast ligt het werkelijke aantal sterfgetallen hoger. Er is namelijk geen meldplicht om coronasterfgevallen door te geven aan het RIVM.

Meer getest, veel hoger percentage besmet
In Flevoland zijn volgens de meest recente gegevens tussen vorige week maandag en afgelopen zondag gemiddeld 1.210 mensen per dag getest door de GGD. Het gaat om testen waarvan de uitslag al bekend is. Daarvan was 32,9 procent positief op corona. In de zeven dagen daarvoor werden er in Flevoland gemiddeld 1.199 mensen per dag getest. Daarvan was 25,9 procent besmet.

Van 354.335 GGD-testen die deze week in heel Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 30,8 procent positief, tegenover 23,4 procent in de week ervoor.

[info]Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.[/info]