73 kinderopvanglocaties in Flevoland doen vanaf maandag mee met de eerste landelijke editie van ‘Hartje Winter’. Dat is een campagne van IVN Natuureducatie waarmee de organisatie buitenspelen in de winter vanzelfsprekend wil maken.

Volgens Marjolein van der Gaag van IVN Natuureducatie moeten kinderen echt naar buiten, omdat het goed is voor hun gezondheid. Maar in vergelijking met vroeger doen ze dat steeds minder. Zo vertelt Van der Gaag dat grootouders van de kinderen van nu vroeger zes keer meer buitenspeelden dan de kinderen van tegenwoordig. En in de winter spelen de kinderen nog minder buiten en dat heeft volgens haar niet alleen te maken met kou of regen, maar ook met moderne verworvenheden. “Ik heb zelf drie kinderen thuis en als ik ze niet naar buiten schop dan blijven ze het liefst de hele tijd op hun iPad of mobiele telefoon zitten.”

Om het buitenspelen ook tijdens de winter aantrekkelijk te maken, zijn er verschillende buitenactiviteiten bedacht. Bijvoorbeeld een blotevoetenpad, waarbij kinderen geblinddoekt op blote voeten een parcours lopen. Samen moeten ze dan raden over wat voor soort ondergrond ze lopen. Dat kan bijvoorbeeld gras of zaagsel zijn. “Maar je kan ook denken aan activiteiten als buiten lekker de gasbranders aan en soep koken. Of sneeuwballengevechten als er sneeuw ligt. Een kampvuur, met z’n allen, leuk een spannend verhaal daarbij vertellen. We hebben een hele lijst aan activiteiten die de kinderopvang bij ons kan opvragen”, vertelt Van der Gaag.

‘Hartje Winter’ werd al drie winters georganiseerd als proef op locaties van Humankind. De actie bleek volgens IVN succesvol en wordt nu gratis aangeboden aan alle kinderdagverblijven en bso’s in Nederland. Het buitenspeelprogramma loopt van 10 tot en met 28 januari.