De lockdown die sinds zondagochtend geldt, kwam voor velen als een verrassing. Ook voor scholengemeenschap Porteum in Lelystad. “We wisten natuurlijk wel dat de basisscholen dicht zouden zijn, maar dat dit nieuws nu zou komen op zaterdagavond was voor ons wel een verrassing”, zegt woordvoerder Rhody Matthijs.

Het doel van de lockdown is tijd winnen, zodat mensen hun boostervaccinatie kunnen halen in de strijd tegen de omikronvariant. Bij museum Aviodrome in Lelystad hadden ze zich juist verheugd op de komende week. Zo waren de openingstijden verruimd, zodat de basisschoolkinderen hadden kunnen komen. “We hadden de hoop dat kinderen naar ons toe zouden komen, omdat hier veel te leren is. Dat was inderdaad voor niets”, zegt Lars Janssen van Aviodrome.

Het is niet de eerste keer dat er een variant van een lockdown is. Bij zowel Porteum als Aviodrome konden de oude draaiboeken daarom uit de kast worden gehaald. Voor het onderwijs wacht mogelijk thuisonderwijs, daarover wordt op 3 januari een beslissing genomen. “We hebben ervaring met thuisonderwijs, dus die omschakeling is zo gemaakt. Het is alleen jammer dat we dat dan in de kerstvakantie moeten doen”, zegt Matthijs.

Voor Aviodrome staan de komende weken in het teken van schoonmaken en achterstallige klussen uitvoeren. Janssen: “Zodat we het park weer iets mooier hebben, als we de deuren weer mogen openen.”