Scholen in Flevoland zijn druk in de weer om de nieuwe coronamaatregelen goed vorm te geven. Een groot deel van de scholen is maandag dicht, maar in de dagen hierna wordt veelal toch onderwijs aangeboden. Hetzij online of beperkt fysiek. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland.

De overheid heeft verschillende regels. Voor de basisscholen geldt bijvoorbeeld dat er alleen noodopvang is voor kinderen waarvan minimaal één ouder een cruciaal beroep heeft. Dat geldt ook voor de buitenschoolse opvang (BSO).

Voor het voortgezet onderwijs, mbo en hbo geldt dat er uitzonderingen zijn waarbij scholieren of studenten wel op school mogen zijn. Zo mag het praktijkonderwijs gewoon doorgaan, net als tentamens en examens. Voor het voortgezet onderwijs geldt ook dat scholen het onderwijs voor examenleerlingen mogen voortzetten.

Op Porteum zo’n 450 leerlingen
Op scholengemeenschap Porteum in Lelystad kunnen de meeste leerlingen uit de onderbouw maandag op school terecht om hun kluisjes te legen. Voor scholieren in de bovenbouw van havo en vwo geldt dat wel online lessen worden aangeboden. Ook kan er op school worden gewerkt aan het profielwerkstuk en gaan toetsen gewoon door. Woordvoerder Rhody Matthijs verwacht dat er op de drukste momenten zo’n 450 van de 3600 studenten op school zijn. Dat zijn ook scholieren die vanwege een kwetsbare thuissituatie naar school mogen komen. Vanaf donderdag is de school helemaal dicht.

Hoewel praktijkonderwijs mag, is het praktijkonderwijs PrO Almere de hele week dicht. Leerlingen in een kwetsbare positie en examenleerlingen mogen wel fysiek naar school.

Op middelbare scholen Bonifatius mavo en het Zuyderzee Lyceum in Emmeloord hebben alle leerlingen maandag vrij gekregen zodat de scholen alle zaken kunnen regelen. Dinsdag, woensdag en donderdag is er online les. Examenleerlingen gaan wel naar school omdat er na de vakantie toetsen zijn en ook het praktijkonderwijs gaat door. Het Emelwerda College in Emmeloord heeft besloten deze week geen online lessen te geven.

Voorbereidingen voor online onderwijs na vakantie
Bij ROC Friese Poort, met vestigingen in Emmeloord en op Urk, geldt dat examens en tentamens doorgaan. Ook is er praktijkles voor examenkandidaten. De mbo-instelling maakt zich op voor de periode na de kerstvakantie en houdt sterk rekening met online onderwijs en is daarom ook al gestart met voorbereidingen. De school laat docenten zelf beslissen of ze het nodig vinden om deze week ook nog online onderwijs te geven. Dit kan volgens de woordvoerder dus per docent of opleiding verschillen.