Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart zijn er in de meeste Flevolandse gemeenten meer stembureaus dan gebruikelijk. Soms zijn er zelfs meerdere stembureaus op één locatie. Dit betekent ook dat er veel meer vrijwilligers nodig zijn. De meeste gemeenten zijn nog hard op zoek naar mensen die willen helpen op de stembureaus. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland.

De coronadraaiboeken voor de verkiezingen moeten ook dit jaar weer uit de kast getrokken worden. Net zoals bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar kan er drie dagen lang gestemd worden; op 14, 15 en 16 maart. En terwijl vorig jaar alleen mensen die in een risicogroep eerder mochten stemmen mag nu elke stemgerechtigde dat. Een stem per brief uitbrengen kan dit jaar niet.

Er wordt rekening mee gehouden dat op de stembureaus opnieuw kuchschermen, mondkapjes en ontsmettingsmiddelen nodig zijn. Om de geldende coronamaatregelen te handhaven is er op elke locatie bovendien een extra vrijwilliger nodig.

Almere
De gemeente Almere is druk met het werven van vrijwilligers. Er zijn nog zo’n twaalf stembureauvoorzitters nodig. In Almere zijn dit jaar bijna 100 stembureaus, in plaats van de gebruikelijke 78.

Bij eerdere verkiezingen ging het tellen van de stemmen in Almere vaak door tot diep in de nacht. Dat zorgde voor veel vermoeidheid bij de tellers. Als er meer stembureaus zijn, is het aantal stemmen ook meer verspreid en is het tellen dus sneller klaar, is dit jaar de gedachte. Maar daarvoor zijn dus ook meer vrijwilligers nodig. Vooral het werven van voorzitters wordt steeds moeilijker. Die post wordt volgens Theresa Versteegt, projectleider van de verkiezingen in Almere, vaak bemand door oudere mensen. “Een voorzitter moet eigenlijk wel ervaring hebben en het liefst twee of drie jaar op een stembureau zitten. We hadden daar veel ouderen tussen zitten. De leeftijdsgrens is 79. Sommigen worden nu 80 en vallen daardoor af. Er zijn ook ouderen die het gewoon eng vinden vanwege corona en zelf afhaken.”

Vorig jaar werd in Almere Buiten vanwege corona ook een drive-through stemstraat in gebruik genomen. Dat was zo’n groot succes, dat er op een gegeven moment een grote file stond. Daarom is de stemstraat dit jaar uitgebreid met twee extra rijstroken. “Er zijn nu drie rijen voor auto’s, een één rij voor alles dat rolt. Dus kom langs op je skeelers, op je fiets, in je scootmobiel. Het mag allemaal,” aldus Versteegt.

Dronten
Ook Dronten introduceert dit jaar drive-through stembureau. Deze wordt ingericht bij de milieustraat. Op drie plekken in de gemeente kan bovendien al op maandag en dinsdag een stem worden uitgebracht. Op enkele bekende stemlocaties in Dronten worden op de woensdag twee stembureaus naast elkaar opgezet. Bij sportzaal De Beurs zijn er zelfs drie.

Dronten zoekt nog bemensing voor de stembureaus en vooral ook voor de reservelijst, want in coronatijd kunnen ook ingedeelde mensen op het laatste moment uitvallen.

Noordoostpolder
De gemeente Noordoostpolder denkt zo’n 130 mensen extra nodig te hebben om alle stembureaus te bemensen. In de wijken Emmelhage en De Erven in Emmeloord komt in een mobiele unit een extra stembureau. Stembureaus die normaal gesproken in zorglocaties waren, zijn vanwege de coronamaatregelen verplaatst naar een andere plek. Op maandag en dinsdag kan in Noordoostpolder al op vier plekken gestemd worden.

Urk
Op Urk is dit jaar voor het eerst ook een stembureau bij kerk De Ark. Volgens de gemeente is dat nodig omdat het aantal kiesgerechtigden in de nieuwe wijken ‘aardig groot is’. Op maandag en dinsdag kan op Urk al op twee plaatsen vervroegd een stem worden uitgebracht. Urk zegt geen problemen te hebben met het bemensen van de stembureaus.

Zeewolde
Zeewolde wil net zoveel stembureaus opzetten als vorig jaar bij de Kamerverkiezingen. Destijds werd voor een aantal wijken wel gekozen voor een andere locatie. Vanwege corona werd een aantal scholen verruild voor kerken, de voetbalclub en de Verbeelding. De gemeente is druk bezig met de werving van vrijwilligers. Op maandag en dinsdag kan in Zeewolde al op twee plekken gestemd worden, op woensdag is dat op tien plekken mogelijk.