De twee Amsterdammers die op 19 maart een levensgevaarlijke achtervolging veroorzaakten op de A6 bij Emmeloord en Swifterbant zijn vrijdag veroordeeld door de politierechter. De bestuurder kreeg een werkstraf van 128 uur opgelegd en een rijontzegging van een halfjaar. Zijn bijrijder krijgt 120 uur werkstraf.

De mannen van 20 jaar oud pikten kort voor de achtervolging een zwarte BMW in Amsterdam. De politie zag de gestolen wagen vervolgens rijden op de A6 bij Emmeloord. Toen de Amsterdammers de agenten in het vizier kregen, volgde er een wilde achtervolging over de snelweg door de polder waar zelfs een politiehelikopter aan te pas kwam.

De bestuurder – die ook nog geen rijbewijs had – reed op meerdere momenten veel te hard, ging over de vluchtstrook en schoot tussen twee vrachtwagens door. Ook stak hij met hoge snelheid de Hannie Schaftweg bij Emmeloord over en ging over een afgezet wegdeel op de snelweg, waar werd gewerkt.

Vervolgens tikte hij maar liefst 170 kilometer per uur aan op de Biddingweg bij Swifterbant, waar 80 is toegestaan en reed over het erf van een boerderij aan de Bisonweg de achterliggende akker op. De Amsterdammers gingen er vervolgens te voet vandoor, maar konden al snel in de kraag worden gevat.

Vrijdag verschenen beide mannen niet op hun rechtszitting in Lelystad. Hun advocaten wel. Die vroegen om vrijspraak voor de twee, omdat volgens hen niet duidelijk is wie heeft gereden. En ook de diefstal is wat hen betreft niet bewezen. De Amsterdammers hebben zelf nooit iets willen zeggen over de kwestie.

De officier van justitie vond – net als de rechter – wel dat er genoeg bewijs was en eiste tegen de bestuurder drie maanden cel waarvan twee voorwaardelijk, een taakstraf van 8 uur en zes maanden rijontzegging. Zijn bijrijder moest wat haar betreft een taakstraf van 120 uur krijgen en twee weken cel voorwaardelijk.