Ondernemers van niet-essentiƫle winkels gooien hun deuren steeds vaker illegaal open voor publiek. Dat is geheel tegen de aangescherpte coronamaatregelen in, die sinds 14 december gelden. Maar de ondernemers zeggen het anders financieel niet te redden.

Eigenaar Sylvia Bergsma van De Winkeltjes in Zeewolde heeft tijdens de lockdown klanten toegelaten in haar winkel. “Het water staat me bijna aan de lippen, dus heb ik ervoor gekozen om mensen binnen te laten om kleding en schoenen te passen.” Iemand deed vervolgens een melding bij de gemeente van de opening waarna een boa haar een waarschuwing gaf. Bergsma: “Ja, daar schrik je wel van, want 6500 euro is een heleboel geld.” Om een boete te voorkomen, sloot ze haar winkel weer.

TatoeĆ«erder Wido Nuijens van 2Tone Tattoo & Piercing in Lelystad zegt aanstaande zaterdag open te gaan, ongeacht wat er vrijdagavond in de persconferentie door premier Mark Rutte wordt gezegd. Corona zou Nuijens al aardig wat geld hebben gekost. “De eerste lockdown hebben we een vergoeding gehad. Achteraf werd die niet terecht bevonden en die moeten we nu terugbetalen. Bij de tweede lockdown hebben we 6.000 euro geleend, die kost ook 175 euro extra in de maand om af te betalen. Deze derde lockdown is funest.”

Geen spijt
Deze twee ondernemers zien het openstellen van hun winkel niet als burgerlijke ongehoorzaamheid. Ze zeggen wel te moeten. “Ze vinden het stoer dat ik het gedaan heb”, vat Bergsma de reacties van de andere winkeliers in Zeewolde samen. “Want eigenlijk willen ze het allemaal wel.” Nuijens is een stuk feller op de regering. “Dit is een beleid van likmevestje. Dat je je eigen mensen die BV Nederland willen helpen zo laat zitten, je moet je doodschamen.”

Politieke steun
Ondernemers krijgen ook steeds vaker steun van de lokale politiek. Zo stuurde de fractie van de ChristenUnie in Dronten bijvoorbeeld woensdagavond een brief naar Tweede Kamerleden en het kabinet om winkels, horeca en sportgelegenheden weer te openen. De fractie vindt het niet langer verantwoord om ondernemers uit te sluiten van deelname aan het maatschappelijke en economische verkeer.

[info]Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Lokale Omroep Zeewolde en Radio Lelystad[/info]