Het is donderdag de zachtste 30 december ooit gemeten in Flevoland. De temperatuur steeg donderdagochtend net na zeven uur in Lelystad boven het oude record uit en dat was 11,7 graden. Dat werd gemeten in 2017. Het KNMI meet sinds eind jaren ’80 in de provincie.

Landelijk is het ook de warmste 30 december ooit gemeten. In De Bilt steeg het kwik even na half elf vanochtend boven het oude record uit van 1925. Bijna 100 jaar geleden werd daar 13,0 graden gemeten.

Het zachte weer hebben we te danken aan een stevige zuidwestelijke stroming die bijzonder zachte lucht naar onze omgeving aanvoert. Deze luchtsoort is afkomstig vanaf de Canarische Eilanden. Het is een heel contrast met de kerstdagen, want toen lagen de temperaturen nog ruim onder het vriespunt. Voor het gevoel daalde de temperatuur zelfs tot beneden de -10 graden.

Het zachte weer is volgens weerman Robert de Vries nog niet voorbij, want de komende nacht blijft het kwik boven de 10 graden en morgen op Oudejaarsdag kan een nieuwe datumrecord worden gemeten.