In een aantal straten in Kraggenburg is de straatverlichting uitgevallen. Volgens bewoners in de wijk nabij voetbalclub FC Kraggenburg is het sinds kerstavond pikkedonker. Zij hoorden van netbeheerder Liander dat het bedrijf pas in de eerste week van januari de mogelijkheid had om de straatverlichting kunnen repareren.

Bij het huizenblok van de Winstonstraat, de Middenweg en een deel van de Zuidermeent en de Jacob Bruintjesstraat brandt geen straatverlichting. Volgens inwoner Henk Swijghuizen is het ronduit gevaarlijk om je over straat te bewegen. “Ik woon hier al vanaf 1949 en dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt hij. “Als ik hier val, dan sta ik niet meer op.” Swijghuizen vind het ‘schandalig’ dat het probleem niet wordt opgelost. “Dit is het voeteneinde van de polder. In Emmeloord was dit niet gebeurd.”

Buurtgenoot Ron Rutgers belde direct na het uitvallen van de straatverlichting met Liander. “Ze zeiden dat ze pas op 7 januari tijd hadden om er naar te kijken. Een uitleg heb ik niet gekregen.” Volgens Rutgers verbrak de netbeheerder de verbinding toen hij om opheldering vroeg. “Het is erg lastig om ’s avonds de straat op te gaan want je ziet hier echt geen hand voor ogen. Zonder zaklamp is het hier echt niet veilig meer.”

Het verbaast bewoner Linda Schroers dat het probleem niet al is opgelost. “Juist in deze periode wordt er veel ingebroken.” Ze voelt zich niet veilig in de buurt. “De straten zijn de laatste tijd vaak open geweest. Dat is niet overal even goed teruggelegd. Je breekt gewoon je nek.”

De inwoners hebben er begrip voor dat Liander niet direct bij de melding tijdens de kerst de verlichting heeft gerepareerd. “Maar ik had ze afgelopen maandag toch wel verwacht”, zegt Linda Schroers. “Als je dan hoort van 7 januari, dan hebben we 14 dagen in het donker gezeten. Dat vind ik niet acceptabel.”

Speciale wagen nodig
Netbeheerder Liander geeft aan op de hoogte te zijn van het probleem. Een woordvoerder zegt dat het bedrijf maandag is gaan kijken en dat de storing in een van de kabels van de verlichting zit. Om dat probleem op te lossen, is er een speciale meetwagen nodig. Hiervan heeft Liander niet veel wagens beschikbaar, waardoor het oplossen van het probleem langer gaat duren. Liander hoopt dat er binnen tien dagen weer licht is.