Bewoners aan het Gelderse Diep in Lelystad vrezen dat ze op kosten worden gejaagd nu de gemeente de damwand langs het kanaal gaat vervangen. Voor die werkzaamheden moeten de aangrenzende achtertuinen opgeruimd en heringericht worden. De omwonenden draaien zelf op voor de kosten.

Volgens de gemeente Lelystad heeft de aannemer anderhalve meter werkruimte nodig om begin 2022 de oude damwand te vervangen voor een kunststoffen beschoeiing met houten afwerking. “Er wordt van mij verwacht dat ik deze mooie veranda voor begin februari sloop”, zegt Martin Grinwis. Hij is één van de twintig bewoners wiens tuin grenst aan het Gelderse Diep. Ook een hek, twee muurtjes en tuintegels moeten verwijderd worden.

“De buurman hier links van mij heeft ook bijna acht bij twee meter betegeld”, vervolgt Grinwis. “Een buurman verderop is al begonnen met de planken weg te halen maar ook die hele mooie treurwilg moet weg. En nog verder woont een oud dametje. Die heeft een grote treurwilg. Hoe moet dat mensje dat wegkrijgen?”.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/211228_damwand3-1640642936.jpg]Wanneer is de renovatie aangekondigd?
De gemeente Lelystad heeft de aangrenzende bewoners van het Gelderse Diep half december op de hoogte gebracht via een brief. Bovendien wisten de omwonenden toen ze hier kwamen wonen al dat de damwand ooit vervangen zou worden. Grinwis: “Ja, toen we het koopcontract tekenden stond er al in dat we de damwand 1,5 meter vrij moeten laten om te zorgen dat de mensen erbij kunnen. Maar er stond niet in dat wij voor al de kosten moesten opdraaien.”[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/211228_damwand4-1640643012.jpg]‘Hoge kosten door renovatie’
Grinwis kan de klus niet zelf klaren. “Ik ben geen timmerman en ik heb bovendien een aantal operaties achter de rug”, vertelt hij. Volgens hem gaat het veel geld kosten om zijn veranda, tegels, hekwerk en muurtjes weg te halen en terug te plaatsen nadat de nieuwe damwand is geplaatst. “Ik denk dat ik dan al gauw een, twee tot drieduizend euro kwijt ben.” Grinwis verwacht niet dat de gemeente de complete herinrichting van de tuin betaalt, maar hij zou wel graag een tegemoetkoming willen.

De gemeente Lelystad reageert in de loop van dinsdag op de kritiek van bewoners.