De gemeenteraad van Lelystad vindt het prima dat de gemeente het pand van Magic Apple heeft gekocht, maar verschillende partijen vinden het nog niet vanzelfsprekend dat daar het nieuwe busstation komt.

Volgens wethouder Luc Baaten kan de gemeenteraad daar later nog over beslissen, maar vooralsnog wordt er eerst verder gepraat in de eerste vergadering na het kerstreces.

Geen gelopen race
In het raadsvoorstel voor de aankoop van het pand staat dat dit verbonden is met de plannen voor een ‘Eilandbusstation’ in het gebied. Daar moet ook de coffeeshop voor wijken.

Het nieuwe busstation is zo ontworpen dat alle bussen aan één groot eiland stoppen. Hierdoor hoeven ze niet meer onder het treinstation door om een rondje te rijden. Vandaar de naam ‘Eilandbusstation’.

Verschillende partijen zijn er nog niet uit of zij dat eilandbusstation wel willen op die plek. Ze zijn bang dat, als ze akkoord gaan met dit raadsvoorstel, er wat dat betreft geen weg meer terug is. “En als dit het plan is, waarom is de locatie Mystic dan nog meegenomen in het locatieonderzoek voor een nieuw poppodium?”, vroeg Marten Tilstra (VVD) zich af. Want allebei, dat kan niet op die plek.

‘Gedrocht’
Het CDA is de grootste criticaster van het plan. Raadslid Jelle Hijmissen vraagt zich af waarom het busstation groter moet worden en waarom er gekozen is voor een ‘eilandbusstation’ en niet een gewoon ‘perronbusstation’ als we nu hebben. Hij vindt het eilandbusstation ‘een gedrocht’. Hij vraagt zich af of het niet handiger is eerst af te wachten of het vliegveld open gaat en er dus ruimte nodig is voor de Airport Express, de snelle buslijn naar het Lelystad Airport.

Volgens wethouder Luc Baaten is het plan niet nieuw, maar heeft het steeds onderdeel uitgemaakt van de totale plannen voor het stationsgebied. En het nieuwe busstation moet echt groter, volgens hem. “Vanaf 2023 gaan er hier sowieso elektrische bussen rijden. Dat, en het feit dat de noordelijke onderdoorgang van het station dichtgaat, maakt dat we echt meer ruimte nodig hebben.”

Vrije keus
Maar met name de VVD, SP, CDA, en InwonersPartij zijn nog niet overtuigd. Zij willen nog altijd de vrije keuze hebben of er in het betreffende gebied een eilandbusstation komt, of misschien toch een nieuw poppodium. Daarom gaat de gemeenteraad er over ruim een maand, op 25 januari, verder over praten, ondanks het pleidooi van Baaten dat er wel tijdsdruk ligt op het besluit.

[oproep]Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl[/oproep]