Een 38-jarige man uit Lelystad is donderdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 34 dagen cel en een voorwaardelijke werkstraf van 60 uur. De man was betrokken bij een ongeluk in Amsterdam. Hij heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan het veroorzaken van gevaar op de weg en verboden wapen- en drugsbezit.

Ruim een jaar geleden zette de politie in Amsterdam de achtervolging in op de man, toen ze hem als bestuurder van een auto voorbij zagen rijden met een joint in zijn mond. De Lelystedeling ging er op hoge snelheid vandoor en reed verschillende keren door rood. De agenten probeerden de man met hun auto van de weg te drukken. Uiteindelijk kwam hij met zijn auto op de andere weghelft terecht en botste vervolgens frontaal op een tegenligger, die gewond raakte.

De politie vond 62 xtc-pillen, wiet en een wapen in de auto van de Lelystedeling. Ook bleek hij niet in het bezit van een rijbewijs. De man verklaarde eerder dat hij niets wist van de drugs en de wapens, wat de rechter vreemd vond, omdat de Lelystedeling praktisch in zijn auto woonde. De man was eerder dakloos geraakt.

Het OM vervolgde de man eerst voor poging tot doodslag, maar trok die beschuldiging in omdat daarvoor geen bewijs was. Ook de rechtbank vindt dat het ongeluk is veroorzaakt doordat de politie de verdachte van de weg drukte. De rechtbank vindt dat de verdachte moet meewerken aan een programma voor begeleid wonen.