De officier van justitie heeft vrijdag 2,5 jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk, tegen een 33-jarige Duitser. Zijn 34-jarige ex-vrouw hoorde 1,5 jaar cel tegen zich eisen, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Het duo zou in juli kluisjes hebben leeggeroofd bij onder meer Thermen La Mer in Almere. De totale schade was ruim 18.000 euro.

Het Duitse duo was volgens de officier een week lang in de weer afgelopen. Ze roofden de klusjes van zo’n twintig bezoekers leeg in de sauna’s in Almere, Nijmegen, Soesterberg en Wijchen.

De man en zijn ex-vrouw maakten van alles buit, zoals gevulde portemonnees, sieraden, tassen met inhoud, tablets, telefoons en bankpassen. Met die bankpassen deden ze vervolgens contactloze betalingen en ze pinden er ook mee. Daarnaast pikte het duo met een gestolen sleutel een Suzuki Alto in Nijmegen.

Duo heeft bekend
De twee Duitsers bekenden in de Lelystadse rechtszaal alles. De man brak de kluisjes open, terwijl zijn vriendin op de uitkijk stond. Zij zegt alleen niet te hebben geweten van de autodiefstal. “Toen ik dat zag gebeuren, moest ik wel instappen omdat ik niet wist hoe ik anders naar Duitsland moest komen.”

Sowieso wijst de vrouw haar ex-man aan als het brein achter alle kluisjesroven. “Ik ging mee, maar ik was zwaar verslaafd na een gewelddadig huwelijk en moeilijke scheiding. Ik wist helemaal niet zo goed waar ik mee bezig was.” Haar ex zegt dat ze toch echt samen het plan maakten om op rooftocht te gaan, om in het drugsgebruik van zijn vriendin te kunnen voorzien. De kluisjes in de sauna’s waren volgens hem een gemakkelijk doelwit, omdat daar geen bewakingscamera’s hangen. Hij was ook verslaafd, kampte met psychische problemen en was naar eigen zeggen verblind door verliefdheid op zijn ex.

‘Sommige bezoekers zonder kleding naar huis’
Via camerabeelden bij de recepties van de sauna’s en ook bij het pinnen en betalen met de gestolen passen, kon het duo alsnog worden opgespoord. De officier had geen goed woord over voor de twee. “Wat voor de slachtoffers een ontspannen dagje in de sauna had moeten zijn, eindigde in een hoop stress. Sommigen moesten zelfs zonder kleding terug naar huis.”

Omdat de Duitser een stevig strafblad heeft en ook nog in een proeftijd liep, eiste de officier tegen hem de hoogste straf. Hij zou ook nog een eerdere voorwaardelijk opgelegde straf van vijf maanden moeten uitzitten. De lagere straf voor de vrouw betekent niet dat haar rol kleiner is, zei de officier. Volgens haar zou de vrouw het plan samen met haar ex-man hebben bedacht en uitgevoerd en stond ze zeker niet aan de zijlijn.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.