Tegen een 38-jarige man uit Lelystad is donderdag ruim twee maanden gevangenisstraf geƫist waarvan 30 dagen voorwaardelijk. Hij wordt verdacht van het veroorzaken van gevaar op de weg, wapenbezit en drugsbezit. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam eiste daarnaast dat de man 6 maanden niet mag rijden en wil dat de rechtbank als voorwaarde oplegt dat de Lelystedeling meewerkt aan een begeleid wonen-traject.

Ruim een jaar geleden zag een agent dat de verdachte in Amsterdam met een joint in zijn mond achter het stuur zat. De politie zette de achtervolging in. De verdachte reed met hoge snelheid weg. Hij reed verschillende keren door rood. De agenten probeerden de verdachte met hun auto van de weg te drukken. Hij kwam op de andere weghelft terecht en kwam frontaal in botsing met een tegenligger.

In de auto van de Lelystedeling vond de politie 62 xtc-pillen wiet en een wapen. Volgens een speekseltest had de verdachte de drugs THC gebruikt. De tegenligger raakte gewond, maar vroeg geen schadevergoeding.

Geen rijbewijs
De verdachte is na 34 dagen voorarrest vrijgelaten. Hij vertelde dat hij onderweg van Almere naar Lelystad per ongeluk naar Amsterdam was gereden. Hij was bang om zijn auto kwijt te raken, want hij wist dat hij geen rijbewijs had. Hij wist niet dat hij ook drugs en een wapen bij zich had. Dat is vreemd volgens de rechter, want de verdachte woonde eigenlijk in zijn auto.

Geen bewijs voor poging tot doodslag
Het OM vervolgde de verdachte eerst voor poging tot doodslag. Daarvoor is geen bewijs. De officier stelde vast dat het ongeluk is veroorzaakt doordat de politie de auto van de verdachte van de weg drukte. De verdachte woonde in een containerwoning. Hij is daarna dakloos geraakt en dat is volgens de advocaat het grootste probleem voor de verdachte. Het blijft fout gaan omdat hij geen woning heeft, stelde zijn raadsman. De rechtbank doet over 2 weken uitspraak