De officier van justitie heeft woensdag vijf jaar cel geëist tegen een 41-jarige Lelystedeling. De man zou op 2 juni bij de Jumbo aan de Voorstraat in Lelystad op iemand hebben geschoten met een omgebouwd gaspistool. Ook zou de Lelystedeling een andere persoon meerdere malen op zijn hoofd hebben geslagen met dat wapen.

De verdachte – die een strafblad heeft van 36 pagina’s en sinds juni vastzit – bekende in de Lelystadse rechtbank dat hij heeft geschoten en geslagen, maar hij dacht dat het wapen geen kogels bevatte. Het schieten was volgens de verdachte een reactie op maandenlange treiterijen van de man die hij op de korrel nam. “Hij en zijn vrienden bedreigden mij al heel lang. Ze kleineerden me ook”, legde de verdachte tijdens de zitting uit.

In een vechtpartij die ontstond, ging het mis. Volgens de Lelystedeling lag er plots een vuurwapen op de grond en vochten het slachtoffer en hij samen om het pistool. Daarbij kreeg de verdachte een trap tegen zijn hoofd. Toen hij het wapen in zijn handen kreeg, schoot hij. Naar eigen zeggen wilde de Lelystedeling zijn ‘belager’ daarmee wegjagen, niet verwonden. Van wie het gaspistool was, wil of kan hij niet zeggen. Het wapen werd ook nooit meer teruggevonden. Ook is volgens de officier van justitie niet duidelijk of het slachtoffer daadwerkelijk gewond is geraakt.

Onderzoek wijst op omgebouwd gaspistool
Politieonderzoek wees uit dat er met een omgebouwd gaspistool met kogels is geschoten. Daar passen althans de gevonden hulzen bij, stelde de officier. In het wegdek werd ook een kogelinslag gevonden, die dat volgens de politie bevestigt. Op camerabeelden zag en hoorde de politie dat de verdachte twee keer gericht schoot toen het slachtoffer na de vechtpartij wegreed op zijn scooter. Daarna sloeg de verdachte volgens de beelden een andere man met het wapen op zijn hoofd. Twee getuigen verklaren dat ook.

Dat er werd geschoten bij zo’n drukke supermarkt op klaarlichte dag, had volgens de politie ook omstanders kunnen raken die niets met de ruzie te maken hadden. “Dat vind ik erg”, zei de verdachte. “Ik heb daar toen niet over nagedacht, maar ik dacht echt dat het een gaspistool was waar geen kogels uit kwamen.”

Advocaat: ‘Niet voldoende technisch bewijs’
Zijn advocaat vroeg om vrijspraak voor de poging tot doodslag. Volgens de juriste is niet bewezen dat de gevonden hulzen in de Voorstraat daadwerkelijk afkomstig zijn uit het pistool waarmee haar cliënt geschoten zou hebben. Ook is er volgens de advocaat niet voldoende technisch bewijs dat de verdachte heeft geschoten met het wapen dat in de aanklacht is genoemd. Daarnaast zou alles zijn gebeurd uit noodweer, omdat de Lelystedeling werd aangevallen.

De schietpartij was één van de redenen voor cameratoezicht in de omgeving van de Voorstraat. Volgens de politie wordt de openbare orde in het gebied geregeld verstoord.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak tegen de Lelystedeling.