Bomen die ziek, zwak of dood zijn worden vanaf 17 januari gekapt in Lelystad. Uit controles blijkt dat de bomen kunnen omwaaien bij een zware storm of grote takken hebben die af kunnen breken. Dat is onveilig. Daar waar het mogelijk is, wordt in het najaar een nieuwe boom geplant.

Wethouder Luc Baaten is blij dat nieuwe bomen worden teruggeplaatst: “Hiermee behouden we onze groene omgeving in Lelystad als hoofdstad van de Nieuwe Natuur.”

De onveilige bomen staan door heel Lelystad verspreid in woonwijken, parken en langs voetpaden en straten. Bewoners die binnen 20 meter van zo’n boom wonen krijgen een brief van de gemeente. De werkzaamheden zouden begin maart klaar moeten zijn.

Nieuwe bomen geplant
In principe wordt er voor elke omgekapte boom een nieuw exemplaar geplant. Behalve als de plek van de gekapte boom te klein is, de omgeving ongeschikt is of wanneer er kabels en leidingen in de grond liggen. De omstandigheden moeten goed zijn, zodat de nieuwe boom genoeg ruimte heeft om te groeien. De bomen worden in het najaar geplant, omdat dat de beste periode is.