Tijdens de kerstdagen wordt er op de vaccinatielocaties in Flevoland gewoon doorgeprikt in de strijd tegen corona. Toch was het op de GGD-locatie in het ziekenhuis St Jansdal in Lelystad niet helemaal een gewone werkdag.

Veel medewerkers van de GGD waren getooid met een bontgekleurde kerstmuts en het ‘Merry Christmas’ was niet van de lucht. Ze probeerden er duidelijk een leuke dag van te maken. “Veel van onze mensen vonden het ook geen probleem om tijdens de kerstdagen te werken”, zegt Erwin Schouten, dagcoördinator van deze vaccinatielocatie van de GGD. “De teamgeest is echt goed.”

Verzorgde kerstlunch
Twee grote verschillen ten opzichte van een gewone werkdag waren er wel voor de medewerkers. Ze hoefden geen eigen broodtrommeltje van huis mee te nemen maar kregen een verzorgde lunch aangeboden. “En we stoppen beide dagen om half vier”, aldus Schouten. “Dan kan iedereen toch nog een deel van de kerstdagen met de familie doorbrengen.”

500 boosterprikken
In Lelystad kwamen op eerste kerstdag zo’n 500 mensen hun boosterprik halen. “Een hele aparte kerst, maar wel een mooie kerst”, zo vond een van de gevaccineerden. “Het was de eerste afspraak die ik kon maken”, aldus een mevrouw. “Dan onthoud je goed wanneer je je booster hebt gehad”, zo vond haar man, die ook een prik kreeg.

Kerstgedachte
Vanaf zaterdag mag iedereen die geboren is in 1973 of eerder online een afspraak maken. Toch blijkt juist het maken van een digitale afspraak voor veel oude mensen een probleem, zegt Schouten. “Als je weet dat het voor je wat oudere buurman of buurvrouw niet makkelijk is zelf die afspraak te maken, ga even naar hem of haar toe, en probeer het samen op te lossen. Dat lijkt mij een mooie kerstgedachte.”