Een gevangene in de penitentiaire inrichting (PI) in Lelystad moet nog langer zitten omdat hij een bewaker heeft aangevallen. De man, die eerder voor doodslag is veroordeeld, kreeg vrijdag in hoger beroep een celstraf van negen maanden voor de aanval. Dat is gelijk aan het vonnis van de rechtbank eind 2019.

De 35-jarige gevangene sprong in juni 2019 in zijn cel op een bewaker. ‘Een onschuldige stoeipartij’, noemde hij gebeurtenis twee weken geleden in het gerechtshof in Leeuwarden. Maar volgens de bewaker had de gevangene hem in een wurgklem genomen, waarbij hij minutenlang geen lucht kreeg. Na afloop spuugde hij bloed en had hij een week lang moeite met eten. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een jaar cel voor een poging tot zware mishandeling.

Het hof vindt dat de gevangene zich ‘uiterst verwerpelijk’ heeft gedragen en ‘weinig tot geen respect heeft voor ambtenaren en het gezag dat zij vertegenwoordigen’. Daarom moet hij streng worden bestraft, aldus de rechter.

Mobiele telefoon
Het ging mis toen de bewaker blikjes drinken aan het uitdelen was en zag dat de gevangene een mobiele telefoon bij zich had, wat in de PI in Lelystad niet is toegestaan. De bewaker pakte het toestel af, maar bij het verlaten van de cel sprong de gedetineerde op zijn rug. De gevangene zou de bewaker de keel hebben dichtgeknepen tot hij de telefoon losliet. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming reageerde destijds geschokt via Twitter op het incident.

[tweet:https://twitter.com/SanderDekker/status/1135571041609244674]

De gedetineerde zat een celstraf van achttien jaar uit voor het doodschieten van de Rotterdamse rapper Bandi3t in 2009. Ook had hij zich in die periode schuldig gemaakt aan ontvoering van een man en aan het schieten met een semi-automatisch wapen op een auto met drie inzittenden in Almere.

Einde celstraf was in zicht
De man had in 2019 zicht op een voorwaardelijke invrijheidstelling. Vanwege de geweldsuitbarsting vervalt die kans en hij moet nog drie jaar langer zitten. Daar komen de negen maanden van het hof nu bij. De man wordt momenteel op eigen verzoek door een psycholoog geholpen aan impulscontrole en emotieregulatie. Hij moet de bewaker een schadevergoeding van 2.500 euro betalen.