Nu de sportscholen gesloten zijn, moeten eigenaren van sportscholen met creatieve oplossingen komen om hun leden toch in beweging te houden. RAF Sport in Lelystad heeft een wandelroute bedacht met een app waarin verschillende oefeningen te zien zijn. De route langs het water, bos en door de wijk is ongeveer twee kilometer lang.

Overdag kunnen leden van de sportschool sporten in een tent buiten. Maar ’s avonds moet er ook bewogen worden, vindt eigenaar Roel Velstra. Hij bedacht daarom een wandeling met een app. De route begint door een QR-code te scannen. Gebruikers kunnen vervolgens een keuze maken tussen een makkelijk, gemiddeld of moeilijk niveau. Bordjes langs het pad geven de route aan.

Jong en oud
Iedereen kan de route wandelen. “Als je de app wil gebruiken kost het twee euro”, zegt Velstra. “Maar ook zonder kan je heerlijk wandelen. Je ziet dan nog eens wat van Lelystad.” Doordat de oefeningen in verschillende niveaus worden aangeboden is het geschikt voor iedereen. “Gisteren heb ik met de Crossfit Kids de route gelopen. Met z’n twaalven. Maar we hebben ook een Mastersclub-groep, van 55 jaar en ouder, die zijn ook heerlijk aan het wandelen en zij doen de oefeningen tussendoor.”

Eenzaamheid
Volgens Wethouder Jack Schoone zijn initiatieven als dit niet alleen goed voor de fysieke gezondheid, het kan ook bijdragen aan de sociale contacten die ¬≠mensen hebben. “Het is toch fijn als mensen naar buiten kunnen om samen te wandelen”, zegt Schoone. “Na de kerstmaaltijd is het volgens mij al helemaal leuk om even te wandelen. Je ziet ook dat oudere mensen vaak even in de kantine (van de sportclub, red.) blijven zitten. Nu mag dat niet, maar normaal helpt dat tegen eenzaamheid.”

Tijdens de lockdown werken sportverenigingen meer samen om tips uit te wisselen. “Alle verengingen praten met elkaar”, aldus Schoone. “Kijken wat er mogelijk is binnen de regelgeving.” Ook Velstra ziet dat dit gebeurt: “We zitten met elkaar in een appgroep. Ik heb vernomen dat de hockeyvereniging gaat samenwerken met een voetbalclub. Ook de atletiekvereniging komt daarbij. Met name voor de jeugd, om toch wat voor hen te kunnen betekenen.”