Het Jeugdfonds Sport en Cultuur in Lelystad is er komend jaar mogelijk ook voor jonge volwassenen van 18 tot en met 27 jaar. Dat wil het Jeugdfonds. De mogelijkheden daarvoor worden onderzocht door de gemeente Lelystad.

Via het fonds kunnen kinderen uit gezinnen die het niet zo breed hebben nu al geld krijgen voor deelname aan sport en cultuur. Het fonds loopt tegen het probleem aan dat de bijdrage abrupt moet stoppen als een kind 18 wordt en daarmee financieel zelfstandig is. Jongeren die 18 worden en het niet breed hebben, kunnen dan niet meer aan de sport of cultuur meedoen als de bijdrage stopt. “Dan is je participatie natuurlijk mooi gestopt en dat is iets wat we niet willen in Lelystad”, zegt Loek Kuipers van het Jeugdfonds.

Gat na 18e verjaardag
In Lelystad werken volgens Kuipers veel organisaties voor jongeren rondom werk en andere zaken met een leeftijdsgrens van 27 jaar. Bij het Jeugdfonds zit er dan een soort gat nadat je 18 jaar werd. “Op het moment dat je 18 jaar bent, verandert er nogal wat in je leven”, zegt Kuipers. “Je moet ook je eigen zorgkosten gaan betalen. Maar dan worden de sport- en cultuurkosten ineens ook voor jezelf.”

[correctie]Eerder stond in het bericht dat de uitbreiding van de leeftijdsgrens al rond was. Volgens de gemeente Lelystad is dit niet het geval en zijn de gesprekken daarover nog gaande.[/correctie]