Een 58-jarige Lelystedeling is dinsdag vrijgesproken van misbruik van een 14-jarig meisje met een verstandelijke beperking. Volgens de rechtbank is er niet voldoende bewijs dat de man haar tussen oktober 2017 en december 2018 betastte in het logeerhuis, dat hij samen met zijn vrouw runt.

De officier van justitie was daar twee weken terug wel van overtuigd. Die eiste 18 maanden cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Volgens hem bestond het misbruik van het meisje, dat regelmatig verbleef in het logeerhuis, uit het betasten van haar borsten, liezen en billen tijdens het stoeien. Dat zou ook zijn gebeurd toen ze op bed lag, samen in de hottub zaten of in de auto en op de trekker.

De man heeft het misbruik steeds stellig ontkend. Het hele verhaal is wat hem betreft verzonnen, zoals het meisje wel vaker dingen verzon. Deskundigen, haar ouders en een leraar erkennen ook dat ze regelmatig dingen uit haar duim zuigt. Dat komt door haar verstandelijke beperking en autisme.

Betrouwbaar
Maar een deskundige oordeelde dat het meisje dit misbruikverhaal niet heeft kunnen verzinnen en ook niet zo lang heeft kunnen volhouden. Daarvoor heeft ze een te laag geestelijk niveau. De rechtbank neemt die conclusie over en vindt haar verklaring over het misbruik betrouwbaar. Alleen die verklaring is volgens de rechters echter niet voldoende voor een veroordeling.

Want steunbewijs? Dat is er niet, vindt de rechtbank. Daar komt bij dat de vrouw van de Lelystedeling heeft verteld dat haar man ’s avonds altijd bij haar in bed kwam als zij in de slaapkamer nog televisie aan het kijken was. Zij zou het gemerkt hebben als hij op de kamer van het meisje was.

Niks gehoord
‘Onder de deuren zitten grote kieren waardoor geluiden in huis goed te horen zijn. Bovendien zouden ook de andere huisgenoten iets gehoord moeten hebben’, staat in het vonnis te lezen. De zoon van het echtpaar sliep bijvoorbeeld in de kamer pal naast het meisje.

Vrijgesproken
De vrouw des huizes zegt ook dat er vanuit de keuken altijd zicht was op de hottub, zodat daar niets verkeerds kan zijn gebeurd zonder dat zij het zou hebben gezien. En dus wordt de man vrijgesproken. De schadeclaim van 3500 euro hoeft hij ook niet te betalen.