Landschapsbeheer Flevoland gaat wildcamera’s in de tuinen van Lelystedelingen plaatsen om een beeld te krijgen van het dierenleven in de stad. Volgens woordvoerder Harold Boer kan iedereen die zo’n camera in de tuin wil, zich aanmelden.

“Het onderzoek is in 2016 en 2017 ook gedaan, toen kwamen er leuke cijfers naar voren. In 170 tuinen hing een camera, we zijn nu benieuwd of die resultaten overeenkomen of dat er een verschuiving is te zien in de cijfers”, zegt Boer. Destijds viel op dat er opvallend weinig egels werden gespot, en de bunzing juist vaker was te zien.

Iedereen mag meedoen
“Normaal gesproken zijn dit soort onderzoeken om de tien jaar, maar we hadden er nu tijd voor en weten dat mensen het leuk vinden. Ook mensen die eerder mee hebben gedaan mogen zich aanmelden. We hopen op een hoge opkomst, de eerste mensen hebben zich weer aangemeld”, aldus Boer.

Zelf iets doen voor dieren in de tuin
Het dierenleven in de tuin stimuleren kan volgens Boer het best door niet alles op te ruimen. “Laat rommelige hoekjes achter. Zo kun je bijvoorbeeld herfstblad laten liggen zodat dieren zich daar kunnen verstoppen. Vogelhuisjes zijn ook altijd goed, maar voer niet overbodig.”

Mensen die interesse hebben in een wildcamera in de tuin kunnen terecht op de website van Landschapsbeheer Flevoland.