De rechtbank in Lelystad heeft een 37-jarige man uit Lelystad dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf. De man verkrachtte in 2007 zijn minderjarige vriendin meerdere malen. Hij was toen 22 jaar, zij was 15 jaar oud.

De officier van justitie eiste twee weken terug vijf jaar cel tegen de man. Maar de rechtbank vindt dat de zaak al oud is en matigde de straf. De man heeft inmiddels een leven opgebouwd met een gezin en een bedrijf. Ook dat heeft de rechtbank strafverminderend laten meewegen.

‘Geen seks, maar verkrachting’
De Lelystedeling vertelde tijdens de zitting dat hij destijds dacht dat zijn vriendin 18 was. En de seks die ze hadden, was volgens hem altijd vrijwillig. Daar denkt zijn ex heel anders over. Het meisje van 15 is inmiddels een volwassen vrouw. Zij vertelde de politie dat de man toentertijd wist dat ze nog zo jong was. Meerdere malen werd ze in de maanden dat ze samen waren tot bloedens toe verkracht door hem. Ook werd ze twee keer gedwongen tot een trio.

Ex-vriendin stapte dit jaar naar politie
Ze deed pas veertien jaar na de gebeurtenissen aangifte, omdat ze bang was niet geloofd te worden. Maar toen ze de man bij een sportschool in Lelystad voor de zoveelste keer tegenkwam, werd er iets in haar ‘getriggerd’. Ze besloot om naar de politie te stappen met haar verhaal.

De rechtbank vindt dat er genoeg bewijs is tegen de man. De vrouw verklaarde namelijk meerdere keren concreet, gedetailleerd en consistent over de gebeurtenissen. Haar verklaringen zijn bovendien te verifiëren, zeggen de rechters in hun vonnis.

Haar moeder vertelde de politie bijvoorbeeld dat haar dochter opeens overstuur raakte van knuffels en aanrakingen toen ze haar vriend leerde kennen. Het slachtoffer heeft daarnaast aantoonbare fysieke kwalen overgehouden aan de verkrachtingen.

Celstraf én schadevergoeding
De rechtbank acht de kans klein dat de Lelystedeling opnieuw de fout in gaat. Daarom vindt de rechtbank een contact- en locatieverbod, zoals de officier had geëist, niet nodig. Wel moet de Lelystedeling een schadevergoeding betalen van ruim 10.000 euro aan de vrouw.