De officier van justitie heeft dinsdag 18 maanden cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist tegen een 58-jarige Lelystedeling. De man runt samen met zijn vrouw een logeerhuis voor kinderen met een verstandelijke beperking. Een van die logees zegt dat ze door hem seksueel is misbruikt.

Het misbruik zou zijn gebeurd tussen oktober 2017 en december 2018. Het meisje was 14 jaar toen het zou zijn begonnen. Ze vertelde de politie dat de man tijdens het stoeien of klieren regelmatig te ver ging door haar borsten, liezen en billen aan te raken. Dat zou ook zijn gebeurd toen ze op bed lag, samen in de hottub zaten of in de auto en op de trekker.

De Lelystedeling trok haar dan naar zich toe of op schoot en deed haar kleren soms ook omhoog. Of ging hij op haar liggen, zei ze. Wegduwen lukte volgens haar niet, ze was niet sterk genoeg.

Deskundige en ouders: ‘Dit kan niet verzonnen zijn’
De man ontkent het misbruik stellig. Het meisje heeft wat hem betreft het hele verhaal verzonnen, zoals ze wel vaker dingen verzon. Deskundigen, haar ouders en een leraar erkennen dat ook. Door haar verstandelijke beperking en autisme heeft ze soms een andere kijk op de waarheid en interpreteert ze gedrag van anderen ook niet altijd goed.

Maar een van de deskundigen zegt dat ze dit misbruikverhaal niet heeft kunnen verzinnen en zo lang volhouden. Daarvoor heeft ze een te laag geestelijk niveau. De ouders van het meisje zijn dezelfde mening toegedaan.

Advocaat verdachte: ‘Vrijspraak of onderzoek’
Toch denkt advocaat Richard Korver van de verdachte dat haar verklaring met grote ‘voorzichtigheid en omzichtigheid’ moet worden behandeld. Hij vindt bovendien dat de politie te weinig onderzoek heeft gedaan naar het verhaal van zijn cliënt.

Volgens Korver zijn er geen agenten langsgeweest op de boerderij, er zijn geen telefoons uitgelezen of andere cliënten van het logeerhuis gehoord. Terwijl daarmee zou kunnen worden aangetoond, dat veel simpele dingen die het meisje vertelt niet kloppen, stelt hij.

Korver vroeg dan ook om vrijspraak of alsnog een schouw op de boerderij en een psychisch onderzoek naar de Lelystedeling. De officier vindt dat niet nodig en eiste naast de celstraf het betalen van 3500 euro aan smartengeld.

De rechter doet over twee weken uitspraak.