Voor het vijfde jaar op rij zijn kunstenaars in Lelystad aan de slag gegaan voor ‘Zilver op Water’. Voor de jubileumeditie hebben zes kunstenaars een speciaal werk gemaakt, in het thema ‘Ode aan het landschap’. De werken worden in het water van het Zilverpark tussen het ziekenhuis en winkelcentrum de Gordiaan, tentoongesteld. De lichtgevende expositie is tot en met 27 december te bewonderen.

“Het is alweer de vijfde editie en het is ieder jaar gegroeid. Het begon klein, maar het wordt steeds groter”, vertelt kunstenaar en projectleider Mannie Krak. Dit jaar hebben er zes kunstenaars meegewerkt aan de editie in Lelystad. De werken liggen op het water en zijn verlicht. “Overdag kun je de werken ook bekijken, maar het is de bedoeling om vooral ’s avonds te kijken met de verlichting”, aldus Krak. Het jaarlijks terugkerende evenement is coronaproof te beleven. Door middel van QR-codes kun je bij elk kunstwerk het muzikale verhaal horen, gecomponeerd door Olaf Noordanus.

Kunstwerken die verlicht zijn in combinatie met water: dat is geen makkelijke combinatie, laat Krak weten. “Het moet drijven, stevig genoeg zijn voor de wind en aangesloten zijn op elektriciteit.” Die spanning voelt ook kunstenaar Foktje Doornbos. “Je weet niet helemaal of het zo werk als je had bedacht. Ik heb het drijven uitgetest in mijn eigen bad, maar dat is toch anders”, lacht ze.

‘Zilver op Water’ is van 21 tot en met 27 december te zien in Zilverpark Lelystad en dit jaar voor het eerst in Almere van 10 tot en met 16 januari. De zes kunstenaars die hiervoor een speciaal werk hebben gemaakt zijn: Jurrian van den Haak, Foktje Doornbos, Wil Vom Kothen, Robert Roelink, Mannie Krak en Erik Fakkeldij. Het werk van de zevende kunstenaar, Mira Ticheler, is alleen bij de editie in Almere te bewonderen.

[oproep]Dit nieuws is afkomstig van verslaggever Desi Bootsman. Zij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Lelystad voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad. Voor tips: desi.bootsman@omroepflevoland.nl[/oproep]