Minimaal vijf groepen in Lelystad moeten volgend jaar de kans krijgen om samen een huis of huizen te bouwen. Dat willen het CDA en Gemeente Belangen Lelystad (GBL). Dinsdagavond dienen de partijen hun idee voor het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) in tijdens de raadsvergadering. Dan wordt de Woonvisie 2021-2030 besproken.

Jelle Hijmissen van het CDA hoort van particuliere bouwers dat ze weinig tot geen medewerking krijgen van de gemeente: ”In Lelystad komt het gewoon moeilijk van de grond. Daar horen we toch wel zorgelijke geluiden over. Wij vinden het belangrijk dat dat wel gebeurt en daarom wij dat voorstel.”

‘Meerdere projecten tot en met 2025’
De partijen willen dat er vijf of meer projecten gerealiseerd worden in de periode tot en met 2025 en dat daar plekken in de stad voor worden vrijgespeeld. Na twee jaar moet er een evaluatiemoment volgen om te kijken of het ook daadwerkelijk is gelukt.

CDA en GBL zeggen dat de particuliere woningbouw voordelen heeft voor de stad. Zoals bijvoorbeeld het verbeteren van de sociale structuur door het samen wonen, doorstroming op de huizenmarkt en bestrijding van eenzaamheid.