Het is dit jaar drukker dan normaal in de delicatessenwinkels. Dat komt doordat de restaurants dicht zijn vanwege de lockdown en veel mensen toch wel luxe willen eten en drinken met kerst. Ook bij ‘Royce delicatessen & private dining’ van Roy Kramer in Lelystad is het op dit moment drukker dan normaal.

Vooral de vraag naar exclusieve kazen, maaltijden en wijnen is groot. Bij Kramer is het woensdagmiddag een komen en gaan van klanten. “De hele dag door worden we gebeld voor onze kerstmenu’s.”

Een mevrouw is van plan zelf wat te maken voor de kerst. “Olie en azijn. Lekker voor over de salade”, dat koopt ze bij deze speciaalzaak. “We zijn nu met een klein clubje thuis. Een ding is zeker: We gaan het thuis heel gezellig maken dit jaar.” Een andere klant laat zich verrassen. “Het is maar net wat ze in de vitrine hebben aan afhaalmaaltijden”, zegt hij. De man is van plan een kerstmaaltijd te bestellen. “Ik zag net stiekem al wat zalm in de vitrine staan”, zegt hij met een brede glimlach. “Dit is voor mij een fantastische oplossing om goed te eten.”

Kramer verwacht dat vrijdag de drukste dag wordt als de kersmenu’s opgehaald worden. Hij is nog maar net begonnen met z’n winkel. “Ik had niet verwacht dat we op het laatste moment nog zoveel bestellingen voor de kerst zouden krijgen.”