Ziekenhuis St Jansdal is bezig met het opstarten van een verpleegkundigenspreekuur voor liesbreuk- en galblaasoperaties. De patiënt komt eerst bij de anesthesist voor een screening. Daarna volgt een medicatiecontrole in de apotheek, waarna het spreekuur moet volgen.

“Wij kunnen dan eigenlijk alles al gaan vertellen”, zegt verpleegkundige Diane Korte van het ziekenhuis in Lelystad over het spreekuur. “De verpleegkundige neemt dan alles met je door en daar kun je al je vragen kwijt. Dan heb je dus niet alleen de info op papier.”

Patiënten willen betere afstemming
Het spreekuur is een voortvloeisel uit de zogenoemde ‘spiegelsessies’: gesprekken met zo’n 40 patiënten over de voorlichting in aanloop naar een liesbreuk- of galblaasoperatie. “Die hebben we geanalyseerd en we hebben gekeken naar wat we nog kunnen verbeteren.” Volgens Korte werd duidelijk dat patiënten vroegen om een betere afstemming.

Zo vinden de patiënten dat de informatie eenduidiger kan. Volgens Korte gebeurt dat nu soms mondeling en soms schriftelijk. “Dat is toch wat wisselend. We merken toch wel dat dingen beter gestroomlijnd kunnen worden. We kijken nu hoe we die voorlichting beter kunnen doen.”

Als de operatiekamers weer open kunnen, wil St Jansdal beginnen met het spreekuur voor liesbreuk- en galblaasoperaties. Volgens Korte zouden andere specialismen kunnen aanhaken. “Dat zou het mooiste zijn, maar we beginnen klein om te kijken hoe het gaat.”