Durkan, de wisentstier uit Natuurpark Lelystad die begin deze maand dood werd aangetroffen, blijkt te zijn overleden aan posthitis. Dat is een infectie aan de geslachtorganen. Dat zegt parkbeheerder Het Flevo-landschap. Durkan zorgde voor 35 nakomelingen.

De ziekte komt vaker voor bij wisentstieren en is dan niet te behandelen, zegt Flevo-landschap. “De infectie is helaas niet te zien tijdens de dagelijkse checks. De dieren gedragen zich normaal en vertonen geen ziekteverschijnselen. Op het moment dat ze heel erg ziek worden trekken ze zich terug in de ruigte. We ontdekken dus pas dat een dier ziek is, als we het niet meer bij de kudde zien staan. Omdat dergelijke infecties snel verergeren, ontdekten we pas dat Durkan ziek was toen hij dood in het verblijf werd gevonden.”

Verscheidene internationale studies bevestigen dat wisenten zeer gevoelig zijn voor posthitis en andere ziekten, waaronder mond- en klauwzeer. Volgens sommigen zou inteelt door fokprogramma’s daarbij een rol kunnen spelen.[image:https://script.omroepflevoland.nl/docs/211221_durkan2-1640095042.jpg]35 nakomelingen
Durkan leefde sinds eind 2015 in het park. Hij kwam als vierjarig dier uit een Duitse dierentuin. De wisentstier zorgde een jaar later voor de eerste nakomeling, daarna volgden er nog 34. Dat aantal kan nog groeien, want op 25 november jongstleden heeft hij nog een koe gedekt, dus er zijn wellicht nog een paar koeien zwanger van Durkan.

Het nageslacht van de wijlen wisentstier is verspreid over meerdere gebieden. Zo lopen er kinderen van Durkan in een natuurgebied in het Spaanse Castilië en León, in natuurgebied Lille Vildmose in Denemarken, in de Maashorst in Noord-Brabant, op de Slikken van De Heen in Zeeland en in Natuurpark Lelystad.

Zoektocht naar opvolger
De zoektocht naar een opvolger voor Durkan loopt inmiddels. Het Flevo-landschap hoopt op volgend jaar, maar dat is met vele slagen om de arm. Een fokstier voor een wisentkudde moet met veel zorg worden uitgekozen, onder meer om inteelt te voorkomen.

[oproep]Dit nieuws is afkomstig van verslaggever Kees Bakker. Hij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Lelystad voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl[/oproep]