Al meer dan twee maanden werkt een groot deel van de straatverlichting aan de Schroefstraat in Lelystad niet. Medewerkers van een tankstation maken zich daar grote zorgen over. De afgelopen jaren kregen zij steeds in januari te maken met overvallen.

“Die overvallen gaan je niet in de koude kleren zitten”, zegt Hans Zilder, medewerker van een tankstation op bedrijventerrein Gildenhof. “Al vanaf oktober doet driekwart van de straatlantaarns het niet, dat geeft geen prettig gevoel. Januari staat weer voor de deur, en dan willen mijn collega’s en ik liever niet in een donkere omgeving zitten.”

Drie keer werd het tankstation de afgelopen jaren overvallen, de laatste keer in januari van dit jaar. Ook in 2019 en 2020 kreeg het tankstation te maken met een overval. In alle gevallen werden de daders aangehouden.

Luisterend oor
De oorzaak van de kapotte straatverlichting lijkt bij netbeheerder Liander te liggen, maar die heeft tot nu toe weinig haast gemaakt met een reparatie. De medewerkers van het tankstation hebben er geen goed woord voor over. “Gelukkig zijn er andere partijen die onze zorgen wel serieus nemen”, aldus Zilder. Hij heeft woensdagochtend een goed gesprek gehad met de wijkagent. “Die bood een luisterend oor, en beloofde voor extra surveillance te gaan zorgen.” Ook de gemeente Lelystad gaat met de storing aan de slag, zo beloofde een medewerker van de afdeling beheer openbare ruimte.

Het stelt Zilder een beetje gerust. “Alle lof voor de wijkagent en de gemeente dat ze onze zorgen serieus nemen. Als reparatie nu ook snel gebeurt, kunnen we met een gerust gevoel het nieuwe jaar in.”