Flevolandse tatoeëerders zitten met de handen in het haar nu ze een deel van hun inkten niet meer mogen gebruiken. Tatoeëerder Wido Nuijens in Lelystad zegt dat het verbod zo snel is doorgevoerd dat de branche onvoldoende tijd heeft gehad om zich er op voor te bereiden. Hij betwijfelt of hij zijn werk kan voortzetten als de deuren na de lockdown weer open mogen.

Sinds woensdag heeft de Europese Unie strengere regels toegepast op het gebruik van inkt. Het betreft enkele duizenden chemische stoffen die niet meer in de inkten mogen voorkomen. Die stoffen zouden mogelijk voor gezondheidsschade kunnen zorgen.

Nuijens maakt zich zorgen: “Het gaat om 65% van de inkten die ik al jaren gebruik. Die mogen opeens niet meer.” Volgens hem kwamen de nieuwe regels als een verrassing. “We werden pas afgelopen september geïnformeerd.”

Alternatieven
Producenten hebben voor een deel van de inkten inmiddels alternatieven ontwikkeld waar de verboden stoffen niet meer in zitten. Maar dit is nog niet voor alle inkten gelukt. Voor bepaalde soorten groene en blauwe inkten is nog geen oplossing gevonden. De EU biedt de branche voor die pigmenten een overgangsperiode tot 1 januari 2023.

“Ik maak me vooral zorgen over wat er terugkomt”, zegt tattoo-artist Edwin Waterman van Eruini Tattoo in Lelystad. Waterman gebruikt enkel zwarttinten om tattoos te zetten. “Pas toen ik een nieuwe bestelling wilde plaatsen, hoorde ik van het verbod. En toen kwam ik er achter dat de inkten die ik gebruik binnenkort ook verboden zijn.” Waterman zegt dat nieuwe inkten zeker zullen zorgen voor kleurverschillen. “Ik heb grote projecten lopen. Klanten die hun hele rug willen doen. Dat doe je niet in één keer. Als ik dan halverwege opeens met een andere inkt ga werken, dan zie je dat. Ook als je enkel met zwart werkt.”

Overdreven
Waterman vindt het verbod op de inkten overdreven. “Europa is al hartstikke streng op inkten. En de inkten die ik gebruik, zijn al jarenlang beproefd. En ik heb in al die jaren nog nooit gehoord van ook maar één iemand die er ziek door zou zijn geworden.” Waterman zegt niet te weten waar hij aan toe is. “De één zegt dat je alles na 5 januari kunt weggooien. Anderen zeggen weer dat je je voorraad mag opmaken. Ik weet niet wie er gelijk heeft.”

De beschikbaarheid van de alternatieven is volgens Wido Nuijens van 2tonetattoo ook een probleem. “Die inkten zijn al niet meer te krijgen”, zegt Nuijens. “Daar is iedereen bovenop gedoken.” De beperkte beschikbaarheid van die alternatieven heeft ook weerslag op de prijs. “Die is al met 600% gestegen”, zegt Nuijens.

Het verbod op de inkten zal volgens de artiesten ook het gedrag van de klanten beïnvloeden. “Als het hier niet meer mag, nou, dan ga ik toch lekker naar Turkije”, zegt Nuijens. “Neem ik daar lekker witte tanden. En dan doe ik ook even een tattoo met al die inkten die hier niet meer mogen.”